Springbank Distillery

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Springbank Distillery i Campbeltown, Skottland

Springbank Distillery ble etablert i 1828 av Archibald Mitchell. Brenneriet, som ligger på den sørlige halvøya Kintyre, produserer tre forskjellige typer av single malt skotsk whisky. Springbank ble i 1835 overtatt av James og William Mitchell. I 1897 ble firmaet J. & A. Mitchell & Co. Ltd dannet, og etterkommerer av den første familien Mitchell er fremdeles eier av Springbank. Dette gjør Springbank til et av de få familieeide brennerier som er igjen, og det eneste som har vært eid av samme familie siden etableringen.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Springbank er Skottlands eneste selvforsynte destilleri.[1] De malter eget bygg, og bruker lokal torv. Whiskyen lagres på destilleriet og de tapper den på flasker selv.[2] Vannet som brukes kommer fra Crosshill Loch. Kapasiteten hos Springbank er på 7 500 000 liter årlig.

Varemerker[rediger | rediger kilde]

  • Springbank Single Malt er den mest populære varianten. Den vanligste tapningen er en 10 år gammel, destillert to og en halv gang, og er ikke kald-filtrert, og er heller ikke tilsatt farge. Å destillere whisky to og en halv gang er ganske uvanlig, ettersom det betyr at i løpet av destillasjonsprosessen blir noe av "low wines" som er den alkoholsvake væsken fra første destillasjon, samlet inn før den andre destillasjon, og deretter blandet tilbake i «feints» for en ny destillasjon. Feints er det som også kalles for halen på destillatet, slutten på en produksjon som består av uren sprit. Dette betyr at enkelte deler av spriten har vært gjennom destillasjon to ganger og noen deler tre ganger. Spriten blir deretter aldret i tidligere bourbon- og sherryfat, men Springbank eksperimenterer med rumfat også. Den vanlige 10 år gamle tapningen er tilgjengelig med en alkoholprosent på 46, men en 57 % variant er også tilgjengelig. De produserer også en noe mørkere 15 år gammel. En 21 år gammel variant av Springbank eksisterer også, men blir mer og mer sjelden.
  • Longrow Single Malt er en svært torvet whisky. Standard Longrow er også en ti år gammel, modnet i tidligere bourbonfat, mens en sherrywood 10 år gammel er også tilgjengelig. Det er også en eksperimentell tokajifat utgave tilgjengelig.
  • Hazelburn Single Malt, den nyeste varianten, ble først destillert i 1997 og har siden blitt tappet som en 8-åring. I 2009 ble en 12 år gamle variant sluppet. Hazelburn er en trippel destillert, ikke-torvet whisky, oppkalt etter et annet, nå nedlagt, Campbeltown destilleri.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]