Grain whisky

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Grain whisky er en whisky som lages av hovedsakelig en blanding av forskjellige korntyper, hovedsakelig bygg, hvete og mais.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Produksjonen av grainwhisky er stort sett lik all annen whisky og deles grovt sett i malting, mesking, fermentering, destillering og lagring. I tillegg til dette har Grain whisky ett parallelt ledd til maltingen hvor kornblandingene som skal mikses med det maltede bygget kokes for å myke opp korn-stivelsen slik at den blir løselig i vann. Denne kokte kornblandingen tilsettes i meskeprosessen.

Destilleringsprosess[rediger | rediger kilde]

Grainwhisky destilleres i en coffey still[1] som består av to hoveddeler, en analyserer og en retter (rectifier). Wash pumpes inn i toppen av retteren hvor den føres igjennom koiler som lar washen varmes opp av spritdamp fra analysereren. wash føres så inn i toppen av analysereren og synker ned igjennom perforerte plater, mens varm damp stiger opp og tar ut alkoholen fra wash. Denne alkoholdampen føres så nå inn i bunnen av retteren som bruker alkoholdampen til å varme wash, og motsatt wash til å kjøle ned dampen. Ut herfra kommer da kornspriten. Dette foregår i en kontinuerlig prosess som gjør at denne prosessen kan produsere langt større kvanta sprit.

Smak[rediger | rediger kilde]

Grain whisky har en mildere smak og aroma i forhold til maltwhisky, og brukes derfor som oftest som råstoff til blended whisky. Opp til 70 prosent av en flaske blended whisky kan bestå av grain whisky. Resten er malt whisky. Det meste av den whiskyen som selges er blended whisky.

Tilgjengelighet[rediger | rediger kilde]

Det er syv destillerier i Skottland som lager grain whisky, og som er ganske ukjente for forbrukerne. Det er mulig å kjøpe flasker med grain whisky, men de kan være vanskelig å finne, og er ikke spesielt populære.

Se også[rediger | rediger kilde]

Whisky

Maltwhisky

Single malt

Blended whisky

Liste over skotske whiskydestillerier

Referanser[rediger | rediger kilde]