Den bayerske fortjenstorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den bayerske fortjenstorden

Den bayerske fortjenstorden (tysk, Bayerischer Verdienstorden) er Fristaten Bayerns fortjenstorden. Den har én klasse og utdeles av Bayerns ministerpresident som «anerkjennelse for fremragende fortjenester for Fristaten Bayern og det bayerske folk». Ordenen ble innstiftet ved lov av 11. juni 1957. Den bayerske fortjenstorden er én av to bayerske ordener, den andre er Den bayerske Maximiliansordenen for vitenskap og kunst.

Insignier[rediger | rediger kilde]

Ordenstegnet for Den bayerske fortjenstorden består av et blåkantet hvitt malteserkors, som i midten har en gullkantet medaljong med hvite og blå ruter. Mønsteret er hentet fra Bayerns riksvåpen og finnes også i en av de to variantene av Bayerns flagg. Baksiden har en gull løve på blå bakgrunn. Korset er opphengt i et lyst blått bånd med hvite striper som mot midten har smale mørk blå kanter. Menn bærer ordenstegnet i bånd om halsen, kvinner i sløyfe ved skulderen.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Det er satt begrensninger på antallet tildelinger av Den bayerske fortjenstorden: Antallet mottagere skal ikke overstige 2000. Bayerns statsminister og medlemmene av regjeringen kan nominere personer til ordenen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]