Dronning Jelenas stororden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ordensinsignier for Dronning Jelenas stororden

Dronning Jelenas stororden eller Dronning Jelenas stororden med bånd og morgenstjerne (kroatisk: Velered kraljice Jelene eller Velered kraljice Jelene s lentom i Danicom) er en kroatisk orden innstiftet 10. mars 1995. Den er oppkalt etter dronning Jelena, som fra 946 til 976 regjerte Kroatia sammen med sin mann kong Mikael Krešimir II. Dronning Jelenas stororden er Kroatias nest fornemste orden og rangerer etter Kong Tomislavs stororden. Ordenen tildeles framtredende politikere, militære og utenlandske dignitærer. Den utdeles av Kroatias president.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Dronning Jelenas stororden har én klasse.

Insignier[rediger | rediger kilde]

Ordensinsigniene for Dronning Jelenas stororden består av et bånd til å bære over skulderen og ned til hoften, der ordenstegnet er opphengt, samt av en ordensstjerne.

Ordenstegnet består av et blåemaljert kroatisk kors i gull. Korset er kronet av en rekke små våpenskjold der de tradisjonelle kroatiske landskapsvåpnene er plassert over et bånd med innskriften «KRALJICA JELENA» (dronning Jelena). Reversen har innskriften «REPUBLIKA HRVATSKA» (Republikken Kroatia) omgitt av en ornamentert krans.

Ordensstjernen har åtte lange stråler i sølv og mellom disse kortere stråler i gull og sølv. Midt i stjernen er det blåemaljerte korset plassert.

Ordensbåndet er blått, hvitt og rødt, som i Kroatias flagg, men med et gult flettverksmønster på det blå og røde.

Båndstripen er delt i rødt med to smale gule striper, hvitt og blått med to smale gule striper, samt en midtmedaljong med det blå korset.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Dronning Jelenas stororden tildeles statsledere, dignitærer og ledere for internasjonale organisasjoner for fremme av Kroatias anseelse og stilling i verden. Ordenen tildeles kroatiske og utenlandske regjeringsledere, parlamentspresidenter og tilsvarende for fremragende fortjenester av Kroatia. Den kan også tildeles ledende offiserer i Kroatias militære styrker for militære fortjenester.

Norske innehavere[rediger | rediger kilde]

Dronning Sonja mottok Dronning Jelenas stororden i forbindelse med statsbesøk i 2011.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • «Croatia» i Guy Stair Sainty og Rafal Heydel-Mankoo: World Orders of Knighthood and Merit, første bind, Buckingham: Burke's Peerage, 2006, s. 1052, 1054

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]