Siegfried Handloser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Siegfried Handloser
Siegfried Handloser NS-Arzt.jpg
Født25. mars 1885[1]
Konstanz
Død3. juli 1954 (69 år)
München
Beskjeftigelse Militærlege
Nasjonalitet Tyskland
Utmerkelser

Prof. dr. med. Siegfried Handloser (født 25. mars 1895 i Konstanz, død 3. juli 1954 i München) var en tysk lege som virket som sjef for Wehrmachts medisinske avdeling under andre verdenskrig.

Han ble født i Konstanz, og ble knyttet til det militære helseapparatet under første verdenskrig. I 1938 ble han armegruppelege for Armegruppekommando 3, og i oktober 1939 ble han utnevnt til æresprofessor. Etter krigsutbruddet ble han sjef for Wehrmachts medisinske avdeling, og dermed den øverste innen det tyske militære helseapparatet.

Man kom etter krigens slutt til at han hadde vært fullstendig klar over de medisinske eksperimenter som ble utført på krigsfanger og fanger i konsentrasjonsleirer, uten å gjøre noe for å stoppe dette. Dette førte til at Det amerikanske militærtribunalet tok ut tiltale, og stilte ham for retten i Nürnberg under Legeprosessen.

Tiltalen hadde tre punkter:

  1. Konspirasjon for å begå krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten som angitt i punkt 2 og 3
  2. Krigsforbrytelser i form av medisinske eksperimenter uten testsubjektets samtykke på krigsfanger og sivile i okkuperte områder, samt deltagelse i massemord på fanger i konsentrasjonsleirer
  3. Forbrytelser mot menneskeheten i form av tilsvarende eksperimenter på tyske borgere

Handloser erklærte seg ikke skyldig. I likhet med de andre tiltalte ble han frikjent på punkt 1 fordi retten mente at den ikke hadde jurisdiksjon til å dømme i det spørsmålet. Han ble kjent skyldig på punkt 2 og 3, og dømt til livstids fengsel i august 1947. Dette ble i 1951 omgjort til 20 års fengsel, og i 1954 ble han løslatt under et amnesti. Kort tid etter døde han av kreft i München, 59 år gammel.

Referanser[rediger | rediger kilde]