Agavoideae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Agavoideae
Camassia cusickii
Nomenklatur
Agavoideae
Herb.
Populærnavn
«agavefamilien»
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseBlomsterplanter
OrdenAsparagales
FamilieAspargesfamilien
Økologi
Antall arter: 637
Habitat: terrestrisk, ofte tørre steder
Utbredelse: alle verdensdeler
Inndelt i

Agavoideae er en underfamilie av aspargesfamilien. Den omfatter 637 arter fordelt på 23 slekter.

De vokser ofte på tørre steder, og mange er sukkulenter. CAM-fotosyntese er utviklet tre ganger i Agavoideae. Gruppen er utbredt i alle verdensdeler, men mangler i kalde strøk og noen andre områder, som New Zealand og det meste av Australia. Storsandlilje og småsandlilje finnes nordover til Danmark og Sør-Sverige. Det er ingen representanter i Norge nå, men småsandlilje vokste tilsynelatende naturlig i Oslo på 1800-tallet. Agave er både pryd- og nytteplanter. Yucca og grønnrenner (Chlorophytum comosum) er populære stueplanter, mens bladlilje (Hosta) og bjørnestjerne (Camassia) dyrkes i hager.

Gruppens plassering og omfang varierer mye mellom ulike klassifikasjoner. I eldre systematikk var den en del av den store liljefamilien (Liliaceae), mens den i APG II-systemet ble oppfatta som en egen familie, agavefamilien (Agavaceae). I APG III-systemet og APG IV-systemet er gruppen en del av en meget utvidet aspargesfamilie (Asparagaceae). Noen slekter fra den gamle agavefamilien er flyttet til andre underfamilier, for eksempel Dracaena til Nolinoideae og Cordyline til Lomandroideae.

Delgrupper[rediger | rediger kilde]

Agavoideae omfatter 637 arter som fordeles på 5 stammer og 23 slekter. De 5 stammene er:

  • Anemarrheneae omfatter bare én art, Anemarrhena asphodeloides fra nordlige Kina, Mongolia og Korea. Den har tidligere til dels blitt regnet til en egen familie, Anemarrhenaceae.
  • Agaveae omfatter 10 slekter og 340 arter. De er utbredt i Amerika fra USA til Sør-Amerika og finnes også i Øst-Asia. Kjente slekter er Agave, Camassia, Hosta og Yucca.
  • Behnieae omfatter bare én art, Behnia reticulata fra sørlige Afrika. Den har tidligere blitt regnet til en egen familie, Behniaceae.
  • Herrerieae omfatter 2 slekter og 9 arter. De er tornete klatreplanter. Herreria er utbredt i Sør-Amerika, og Herreriopsis, med én art, Herreriopsis elegans, vokser på Madagaskar. De har tidligere blitt regnet som en egen familie, Herreriaceae.
  • Anthericeae omfatter 8 slekter og 285 arter. De vokser i nesten hele verden, men mangler i kalde strøk og noen andre områder, som New Zealand og det meste av Australia. Kjente slekter er Chlorophytum, Anthericum, Echeandia og Paradisea. De har tidligere av og til blitt regnet som en egen familie, sandliljefamilien (Anthericaceae).

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Agave attenuata