Sig Sauer 200 STR

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Sauer 200 STR)
Jump to navigation Jump to search
Sig Sauer 200 STR
Sig Sauer 200 STR
Basisdata
Opphavsland:Tyskland Tyskland
Type:Repeterrifle
Produsent(er):Sig Sauer
Innført:1990
Bruker(e):Det frivillige Skyttervesen,
Svenska Skyttesportförbundet,
Danske Gymnastik- & Idrætsforeninger
Tekniske data
Kaliber: .22 Long Rifle,
5,56 × 45 mm NATO,
6 mm Norma BR,
6,5 x 55 mm SKAN,
7,62 x 51 mm NATO
Mekanisme:Boltmekanisme
Vekt, uladet:Varierer med konfigurasjon. I 6,5x55 mm med originalkolbe og dioptersikter:
  • 67 cm: 5,5 kg
  • 70 cm: 5,8 kg
  • 74 cm: 6,1 kg
Det er mulig å legge inn blylodd fremme og bak i skjeftet. Maks tillatt vekt i DFS er 6,5 kg
Lengde:Avh. av løp og kolbe, ca. 1200 mm
Løpslengde:.22 LR: 670 eller 710 mm,
6,5×55 mm: 670, 700 eller 740 mm
Magasinkapasitet:5 + 1
Siktemidler:11 mm sikteskinne på låskasse for feste av diopter eller kikkertsikte. Vanlig buskdiopter har omtrent 0.1 mil klikkjustering (1 cm på 100 m) avhengig av løpslengde, mens finknepp gir omtrent 0,05 mil klikk.

Sig Sauer 200 STR (Scandinavian Target Rifle) er et repetergevær produsert av Sig Sauer i Tyskland. Våpenet brukes i konkurranser innen Det frivillige Skyttervesen hvor det har vært godkjent siden 1. januar 1990. Våpenet brukes også hos søsterorganisasjonene Svenska Skyttesportförbundet og Danske Gymnastik- & Idrætsforeninger, og er populær til langholdsskyting. En variant kalt SSG 3000 brukes som skarpskytterrifle av mange politienheter i både Europa og USA, deriblant det norske politiets skarpskyttere.

I Det frivillige Skyttervesen kan man konkurrere med kalibrene .22 Long Rifle, 6,5 x 55 mm og 7,62 x 51 mm NATO. Riflen finnes også i kaliber 5,56x45 mm som har vært brukt i konkurranser i Danmark i regi av DGI siden 2011. Det foregikk evaluering av om man skulle innføre kaliber 5,56 x 45 mm NATO i Det frivillige Skyttervesen mellom 2005 og 2015, hvorpå det ble besluttet å ikke innføre kaliberet.

Riflen fås både i høyre og venstreutgave («links»), og har 15 års fabrikkgaranti gitt at man ikke bruker overtrykksammunisjon. Makstrykk for 6.5×55mm er satt til 380 MPa (55 114 psi), mens makstrykk for .308 Winchester/ 7.62×51mm NATO er satt til 415 MPa (60 191 psi) i henhold til relevant CIP-standard.

Historie[rediger | rediger kilde]

Sauer 200 STR ble lansert i 1989 og godkjent for bruk i Det frivillige Skyttervesen fra 1. januar 1990 i kalibrene 6,5×55 mm, .308 Winchester/ 7,62×51 mm NATO og .22 Long Rifle. Inntil da hadde de skandinaviske skytterorganisasjonene stort behov for å bytte ut aldrende rifler som M96, KV59, M67 og Krag-Jørgensen. Det var ønskelig med en standardrifle og ble derfor arrangert en åpen konkurranse hvor blant annet Mauser, Steyr, Winchester og Sauer leverte alternativer. Sauer vant konkurransen med et konsept som gjorde at skytteren selv kunne gjøre det meste av vedlikehold i stedet for å være avhengig av børsemaker.

Mekanisme[rediger | rediger kilde]

Grunnet Sauer 200 STR sitt modulære design kan løpet enkelt byttes av brukeren. Låskasser kan leveres med hevearm på høyre eller venstre side (links), og det er tilgjengelig koverteringssett til .22 Long Rifle.

Låskasse og sluttstykke[rediger | rediger kilde]

Boltmekanismen i Sauer 200 STR er basert på mekanismen til Sauer 200 som ble introdusert i 1985, samt SSG 2000. Låskassen CNC-maskineres av et enkelt stykke stål og blåneres. Sluttstykket er av typen såkalt «fat bolt» som gir grunnlag for glatt operasjon, og har seks låseklakker som låser direkte i løpet med 60 graders rotasjon. Direkte låsing i løpet gir ekstra styrke og sikkerhet i tilfelle katastrofal feil med ammunisjon. Riflen har en ekstern manuell sikring som gir synlig indikasjon på baksiden av låskassen når mekanismen er spent. Tennstiften er forholdsvis lett og gir 2,4 millisekunder slagtid.

Løp[rediger | rediger kilde]

Fra fabrikk leveres 200 STR med kaldhamrede match-løp av krom molybden stål (CrMo), med diameter 19 eller 21 mm og lengde 67, 70 eller 74 cm. En konkurranserifle kan gjerne gå 10-15 000 skudd i året som medfører behov for 2-3 pipebytter. Mens ordinære rifler må til børsemaker med spesialverktøy for å bytte pipe tillater Sauer 200 STR at brukeren selv bytter pipe iløpet av et par minutter med en 5 mm unbrakonøkkel.

Anbefalt moment for feste av de tre løpsskruene er i dag 7-8 newtonmeter. Mellom 1990-2006 anbefalte den norske manualen feilaktig å feste løpsskruene med 10-12 Nm (som tilsvarer ca. 7-8 fot-pund), mens andre Sauer rifler med samme løpsfestesystem (bl.a. Sauer 202 og SSG 3000) anbefalte 7-8 Nm. Overstramming kan gjøre at innfesingen i låskassen bøyes og dermed får mindre kontakt med løpet som resulterer i dårligere presisjon. En annen kjent brukerfeil er fastklemming av hylsen til fremre skjefteskrue. Flere toppskyttere registrerte også over tid at dårlig presisjon bedret seg ved bytte av låskasse,[1] og årsaken ble lokalisert i overgangen mellom løp og låskasse grunnet fastklemming av festehylsen til fremre skjefteskrue.

Bytte av løp gjøres på følgende måte:

  1. Låskassen tas først ut av skjeftet ved å løsne på de to skjefteskruene med 5 mm unbrakonøkkel. Fremre skjefteskrue skrus først ut og deretter bakre.
  2. Løpet er festet i låskassen med tre bolter som løsnes med 5 mm unbrakonøkkel i rekkefølgen midtre, bakre og fremre løpsskrue.[2]
  3. Når løpet er tatt tørkes eventuell fukt eller olje bort fra løpsinnfestningen i låskassen. Fukt kan føre til rust mens olje kan påvirke presisjonen, og innfestningen skal derfor være helt tørr.
  4. Nytt løp skal monteres i låskassen, og for best mulig presisjon er det viktig at løpsskruene strammes i riktig rekkefølge som er fremre, bakre og midtre og med riktig moment som er 7-8 Nm.[3] Tidligere var anbefalt moment 10-12 Nm i den norske manualen, men for høyt tiltrekkingsmoment kan gi dårligere presisjon.[4]
  5. Etterpå er det viktig å kontrollere at hylsen til fremre skjefteskrue ikke har komt i klem og fremdeles kan beveges fritt.
  6. Låskassen monteres til slutt i skjeftet igjen med anbefalt moment mellom 4-5 Nm på skjefteskruene. Bakerste skjefteskrue strammes først for å trekke låskassen bakover i stokken og til slutt strammes fremre skjefteskrue igjen.

Avtrekk[rediger | rediger kilde]

Avtrekket er to-trinns med justerbart trykkpunkt mellom 1300-1700 gram (ca. 13-17 Newton), og må stilles til minst 1500 gram for konkurranse i DFS. Fortrykksbevegelsen er justerbar mellom 1,5–4 mm, og avtrekkerposisjonen kan justeres til sammen 13 mm i lengde, horisontal og vertikal retning.

Sikter[rediger | rediger kilde]

Riflen kan leveres med eller uten dioptersikter. Forsikte festes på enden av løpet og fås i 5 forskjellige høyder. Baksiktet festes med 11 mm rail på låskassen og kan justeres i intervaller på 0,1 milliradianer (1 cm på 100 m) med merker for hver hundrede meter fra 100 til 600 m. Vanlig busk diopter har moturs høydejustering («CCW», engelsk for «counter clockwise») med 12 klikk per rotasjon (tilsvarende 1.2 mil) og medurs vindjustering («CW», engelsk for «clockwise») med 6 klikk per rotasjon (tilsvarende 0.6 mil). Sauer leverer busk diopter og irisblender uten solfilter (0,8 - 2,0 mm) som tilleggsutstyr, og det finnes også mer presise ettermarkeds baksikter. Det finnes også ettermarkedsmontasjer for optiske sikter med overgang fra 11 mm til picatinnyskinne, eller direktemontasjer for 11 mm rail. Riflen har også fester for mirage-bånd for å gjøre det enklere å skyte når løpet blir varmt.

Skjefter[rediger | rediger kilde]

200 STR leveres med krysslaminert skjefte av bøk med justerbar kinn- og skulderstøtte slik at riflen kan tilpasses skytterens størrelse eller personlige preferanser. På undersiden av forskjeftet er det en langsgående UIT-rail hvor man kan montere reim- eller tofotfeste. Låskassen har fire flater med tre tenner hver som går litt inn i skjeftet når festeskruene strammes til.

Låskassen festes i skjeftet fra undersiden av to M6-bolter med 5 mm unbrakonøkkelhode. Anbefalt tiltrekkingsmoment på skjefteskruene er 4,5 Nm, og ved mye overtrekk av moment kan man risikere deformering av anleggsflaten. Ved montering strammes først bakerste skjefteskrue til oppgitt moment slik at låskassen blir trekt bakover i kolben samme retning som rekylen går, deretter strammes fremre skjefteskrue til det samme momentet. Ettersom treverk beveger seg mener noen at momentet på skjefteskruene bør sjekkes med jevne mellomrom for maksimal presisjon.

Det finnes ettermarkedsstokker både til jakt og konkurranse fra McMillan, GRS, KKC, Tyristubben m.fl.

Bedding[rediger | rediger kilde]

Mange konkurranseskyttere bedder riflen for mer stabil presisjon. I 2014 ble beddeblokk i aluminium godkjent for konkurranse i DFS, og konkurranseskyttere kan nå velge mellom manuell bedding med epoxy, søylebedding eller beddeblokk. Godt utført manuell bedding kan gi optimal presisjon, men slites over tid, mens beddeblokk nesten ikke har slitasje og gir trygghet med tanke på jevn presisjon over tid. For montering av beddeblokk freses det materiale ut av skjeftet før beddeblokken limes i skjeftet med epoxy. Den store anleggsflaten kan være med på at momentet til skjefteskruene ikke forandrer seg.

Ombyggingssett[rediger | rediger kilde]

6,5x55 mm, .308 og 6 mm Norma BR benytter samme sluttstykke og magasiner så det trengs kun løpsskifte for å bytte mellom de tre kalibrene. Skal man bruke riflen i .22 LR eller 5,56x45 mm trengs det ombyggingssett med nytt løp, sluttstykke og magasiner. Ombyggingssett fås både i høyre og venstreutgave, og monteres av skytteren selv i låskassen.

Ombyggingssett 22 LR[rediger | rediger kilde]

Ombyggingssett til .22 LR består av eget løp, sluttstykke, magasinadapter og magasin. Sauer leverer egne .22 LR-magasiner, men det finnes også ettermarkeds magasiner produsert av Engbo.

Ombyggingssett 5,56x45 mm[rediger | rediger kilde]

Ombyggingssett til 5,56x45 mm består av eget løp, sluttstykke og magasin.

Kompletteringssett[rediger | rediger kilde]

Det selges kompletteringssett som består av låskasse, skjefte, skjefteskruer og forsikte slik at man kan utvide et ombyggingssett til en komplett rifle. Kompletteringssett tilbys både i høyre, venstre og junior utgave. Kun ombyggingssett kan være tilstrekkelig i seg selv dersom man f.eks. stort sett driver med inneskyting med .22 LR om vinteren og uteskyting med 6,5x55 mm om sommeren, men dersom man driver med begge disipliner gjennom hele året synes mange det er mer praktisk med en komplett rifle til hvert bruk.

Varianter[rediger | rediger kilde]

Junior[rediger | rediger kilde]

Det lages en egen juniorutgave med mindre skjefte og kortere løp, hvor pistolgrepet er 3 mm tynnere, skjeftet 20 mm kortere og det er 7 mm kortere avstand frem til avtrekket. Juniorutgaven leveres både i 6,5x55 mm og .22 LR, men bare med 670 mm løpslengde.

Rekrutt[rediger | rediger kilde]

Riflen leveres i en rekruttutgave i kaliber .22 LR med 580 mm løpslenge som er 600 gram lettere enn standardpipen.

SSG 3000[rediger | rediger kilde]

SSG 3000 er en variant som brukes av politiets skarpskyttere.

200 STR produseres også under navnet SSG 3000 som brukes av politiets skarpskyttere. Den leveres kun i kaliber .308, og kan leveres med forskjellige syntetiske kolber. Avhengig av modell leveres SSG 3000 enten med 11 mm rail (lik 200 STR) eller med integrert picatinnyskinne (21,2 mm) uten tilt.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]