.22 Long Rifle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
.22 Long Rifle
.22 Long Rifle
Basisdata
TypeRiflepatron
OpphavslandUSA USA
DesignerPeters Cartridge
Innført1887
Tekniske data
HylsetypeRettvegget
Kulediameter5,69
Hylselengde15
Samlet lengde25
TennhetteRandtenning

.22 Long Rifle (metrisk betegnelse 5.6×15mmR), ofte forkortet .22 LR, er en patron for rifle og pistol. Patronen blir ofte referert til som salongpatron eller finkaliber, men denne betegnelsen kan også inkludere andre små patroner som f.eks. .17 HMR eller 22wmr

Patronen ble designet av Peters Cartridge i 1887,[1] og er en av de mest brukte patroner i dag. Den kom først i Marlin og Stevens enkelskuddsrifler. Marlin modell 1891 bøylerifle, forgjengeren for dagens modell 39A, var den første repetergeværet som ble kamret for kaliberet.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Et stort antall pistoler, revolvere og rifler er kamret for dette populære kaliberet. Populariteten skyldes i første rekke at ammunisjonen er svært rimelig og har svak rekyl. Dette gjør .22 LR til en svært egnet ammunisjon for skytesport. Både Det frivillige Skyttervesen, Dynamisk Sportsskyting Norge og Norges Skytterforbund har konkurranseprogrammer hvor man benytter .22 LR-ammunisjon.

Lading[rediger | rediger kilde]

Kaliber .22 LR lades meget sjelden eller aldri av hjemmeladere, mest grunnet dens lave pris og randtenning som krever svært spesialisert utstyr for å lade.

Riflestigning[rediger | rediger kilde]

Piper til .22 LR har vanligvis en riflestigning på 405 mm (1:16 tommer).

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ T. Holloway. A Guide to Handgun Cartridges. Side 37–38.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]