De Danske Skytteforeninger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
De Danske Skytteforeninger
Stiftet10. februar 1861
LandDanmark
Opphørt1. januar 2013
En dansk rifleskytter på 15 m bane

De Danske Skytteforeninger (DDS) var Danmarks eldste idretts- og fritidsorganisasjon med røtter helt tilbake til starten av skytterbevegelsen i Danmark. DDS ble grunnlagt 10. februar 1861, og ble fusjonert med de Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger (DGI) den 1. januar 2013. Hovedkvarteret til DDS lå i Vingsted mellom Vejle og Billund, som i dag har Nord-Europas største og mest omfattende skytebaneanlegg. De Danske Skytteforeninger sitt formål var å «ved skydning som idræt og andet kulturelt virke at fremme det folkelige foreningsarbejde».

Skyttersaken i Danmark begynte den 19. januar 1861 med et innlegg i avisen Fedrelandet av kaptein H. P.V. Mønsters hvor han argumenterte for å opprette skytterforeninger etter britiske National Rifle Association UK. Innlegget ble godt mottatt, og allerede den 10. februar 1861 ble det avholdt en stiftende generalforsamling i København. Her ble Centralkomitéen for Oprettelse af Skytteforeninger opprettet, som bestod av 15 høytstående personer.

Organisatorisk bestod DDS av 15 landdelforeninger med til sammen rundt 870 skytteforeninger. Landsdelforeningene fulgte de fleste steder eldre fylkeskommunale grenser, noe som forklarer at det mot slutten var flere amtsforeninger enn det var fylkeskommuner.

DDS var assosiert med DGI inntil 1. januar 2013, hvilket betydde at DGI også ivaretok DDS sine interesser i forhold myndighetene. Fra 1. januar 2013 fusjonerte DDS med DGI. Administrasjon av selve skytingen, skytteforeningenes våpenregistrering (SKV) samt våpenpolitiske saker ble videreført som nyopprettede DGI Skydning. Skydebaneforeningen Danmark ble skilt ut som en egen del som ivaretar økonomisk rådgivning og støtte til foreninger, administrasjon av Skyttebutikken samt Vingsted skytebaner.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]