Sandsmetter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sandsmetter
Cobitis biwae
Cobitis biwae
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cobitidae
Swainson, 1838
Norsk(e) navn: sandsmetter,
piggsmerlinger
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Beinfisker
Orden: Karpefisker
Overfamilie: Smerlinger
Antall arter: ca. 180
Habitat: bunnlevende i ferskvann
Utbredelse: Eurasia og Marokko
Delgrupper:

Sandsmetter (Cobitidae) er små, bunnlevende karpefisker som lever i ferskvann. Tidligere ble nesten alle smerlinger (underorden Cobitoidei) regnet til denne familien, men den er nå splittet på forskjellige måter hos ulike forskere. Her blir systematikken til Kottelat (2012) brukt.

De har en ormeformet kropp. Munnen sitter på undersiden av hodet og har 3–6 par skjeggtråder. Svelgtennene sitter i en enkelt rad. Nesten alle arter har en bevegelig pigg under øyet. Sidelinjen er redusert, eller kan mangle helt; bare Canthophrys og Lepidocephalus har en fullstendig sidelinje til basis av halefinnen. Hos hannene er som regel én eller flere av strålene i brystfinnen fortykket, eller omdannet på annen måte. Utformingen av brystfinnen er viktig for å skille ulike slekter og arter.

Noen av artene kan leve i vann med lite oksygen. De svelger luft ved overflaten, tar opp oksygen i tarmen og slipper ut karbondioksid gjennom gattåpningen. Disse artene blir svært urolige ved endringer i lufttrykket og er blitt brukt til å spå været.

Sandsmettene er utbredt i nesten hele Eurasia fra Sibir i nord til Portugal i vest, Japan i øst og Java og Borneo i sørøst. En art, Cobitis maroccana, forekommer i Nord-Afrika. I Europa finnes dynnsmerling og mange arter i slektene Cobitis og Sabanejewia. Familien finnes sannsynligvis ikke i Norge, men sandsmett lever svært nær grensa i Bohuslän.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]