Maurice Kottelat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Maurice Kottelat
Født16. juli 1957Rediger på Wikidata (65 år)
DelémontRediger på Wikidata
Beskjeftigelse IktyologRediger på Wikidata
Utdannet ved University of Neuchâtel, Universitetet i AmsterdamRediger på Wikidata
Nasjonalitet SveitsRediger på Wikidata
Utmerkelser Æresdoktor ved universitetet i Neuchâtel[1]Rediger på Wikidata
Danio roseus fra Sørøst-Asia ble beskrevet av F. Fang & Kottelat i 2000

Maurice Kottelat (født 16. juli 1957 i Delémont) er en sveitsisk iktyolog.

Han er utdannet ved universitetet i Neuchâtel og tok i 1989 doktorgrad ved Universiteit van Amsterdam. Kottelat er en ledende forsker innen ferskvannsfisker i Sørøst-Asia og Europa. Han har gjennomført mange ekspedisjoner, spesielt i Asia, og har beskrevet mer enn 440 nye arter av fisker. Kottelat er en uavhengig forsker som arbeider fra sitt hjem i Cornol i den sveitsiske kantonen Jura.[2]

I en oversikt som Kottelat publiserte i 1997 er det listet opp 358 ulike arter av ferskvannsfisk i Europa vest for den tidligere Sovjetunionen. Det er nesten en fordobling i forhold til eldre oversikter. Kottelat bruker et fylogenetisk artsbegrep og deler ørret (Salmo trutta) opp i 28 arter, røye (Salevelinus alpinus) i 23 arter, og han antar at det er minst 44 arter av sik og lagesild (Coregonus) i området.

En annen årsak til økningen er at antall arter i Sør-Europa var undervurdert. I Mellom-Europa finnes stort sett de samme fiskeartene over et enormt område fra England og Frankrike i vest til Volga og Ural i øst. I Sør-Europa er det derimot mange arter med en svært begrenset utbredelse.

Av nyere arbeider kan nevnes en taksonomisk gjennomgang av alle smerlinger i verden (2012) og en katalog over alle ferskvannsfisker i Sørøst-Asia (2013).

Kottelat fikk æresdoktorgrad ved universitetet i Neuchâtel i 2006. Han er redaktør for tidsskriftet Ichthyological Explorations of Freshwaters og har vært president for European Ichthyological Society 1997–2007 og fra 2012.

Utvalgte publikasjoner[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ arkiveringsdato 26. januar 2019, arkiv-URL web.archive.org, www.unine.ch[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ The Petrus Artedi Tricentennial Symposium on Systematic Ichthyology – Maurice Kottelat Arkivert 29. juli 2013 hos Wayback Machine. Besøkt 24. juli 2014.