Maurice Kottelat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Maurice Kottelat
Født16. juli 1957Rediger på Wikidata (66 år)
Delémont
BeskjeftigelseIktyolog Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversité de Neuchâtel
Universitetet i Amsterdam
NasjonalitetSveits
UtmerkelserÆresdoktor ved universitetet i Neuchâtel[1]
Danio roseus fra Sørøst-Asia ble beskrevet av F. Fang & Kottelat i 2000

Maurice Kottelat (født 16. juli 1957 i Delémont) er en sveitsisk iktyolog.

Han er utdannet ved universitetet i Neuchâtel og tok i 1989 doktorgrad ved Universiteit van Amsterdam. Kottelat er en ledende forsker innen ferskvannsfisker i Sørøst-Asia og Europa. Han har gjennomført mange ekspedisjoner, spesielt i Asia, og har beskrevet mer enn 440 nye arter av fisker. Kottelat er en uavhengig forsker som arbeider fra sitt hjem i Cornol i den sveitsiske kantonen Jura.[2]

I en oversikt som Kottelat publiserte i 1997 er det listet opp 358 ulike arter av ferskvannsfisk i Europa vest for den tidligere Sovjetunionen. Det er nesten en fordobling i forhold til eldre oversikter. Kottelat bruker et fylogenetisk artsbegrep og deler ørret (Salmo trutta) opp i 28 arter, røye (Salevelinus alpinus) i 23 arter, og han antar at det er minst 44 arter av sik og lagesild (Coregonus) i området.

En annen årsak til økningen er at antall arter i Sør-Europa var undervurdert. I Mellom-Europa finnes stort sett de samme fiskeartene over et enormt område fra England og Frankrike i vest til Volga og Ural i øst. I Sør-Europa er det derimot mange arter med en svært begrenset utbredelse.

Av nyere arbeider kan nevnes en taksonomisk gjennomgang av alle smerlinger i verden (2012) og en katalog over alle ferskvannsfisker i Sørøst-Asia (2013).

Kottelat fikk æresdoktorgrad ved universitetet i Neuchâtel i 2006. Han er redaktør for tidsskriftet Ichthyological Explorations of Freshwaters og har vært president for European Ichthyological Society 1997–2007 og fra 2012.

Utvalgte publikasjoner[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ arkiveringsdato 26. januar 2019, arkiv-URL web.archive.org, www.unine.ch[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ The Petrus Artedi Tricentennial Symposium on Systematic Ichthyology – Maurice Kottelat Arkivert 29. juli 2013 hos Wayback Machine. Besøkt 24. juli 2014.