Ropeid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fergekaien på Ropeid

Ropeidhalvøya er ei halvøy i Suldal kommune i Rogaland. På halvøya ligger tettstedene Vatlandsvåg, Marvik og Hebnes, samt en ferjekai som ikke er i bruk i da ny bro ble bygget i 2015. På nordsida av halvøya ligger Finnvik, og Rødne-gårdane som kun kan nås av båt eller til fots fra Helland er til vest derfra. Ytre Rødne her var familiegården til Lars Bjørnsen Rødne (født Bjelland) og Britta Helgesdatter (født Store Næssa) fra Nedstrand, hvorfra en tallrik Rødne-ætt stammer som har grent seg ut i Rogaland og til USA.

Navnet Ropeid har opphav fra gamle tider, hvor nyheter og rykter fra begge sider, henholdsvis Suldal og Vindafjord ble ropt over fjorden.

I 2001 bygget Rogaland fylkeskommune en kombinert hurtigbåt- og ferjeterminal på Ropeid. Dette var et kostbart prestisjeprosjekt, men i ettertid har det vist seg at behovet for terminalen ikke er til stede og at den ikke blir brukt av reisende. Forsøket på å gjøre Ropeid til et trafikknutepunkt for kollektivtrafikk i Indre Ryfylke har dermed vist seg å være en fiasko. Fylkeskommunen møtte massiv kritikk fra Sauda kommune[trenger referanse], grunnet at reisende fra industribyen måtte ta buss til Ropeid på enkelte hurtigbåtavganger til Stavanger. Tross økende passasjerantall etter omleggingen, holder fylkeskommunen på ordningen, og hurtigbåtavgangene fra Sauda er begrenset til morgenavganger i ukedagene og alle avgangene i helgene.