Sabotøren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Sabotøren var en illegal avis som ble utgitt i Norge i krigens siste måneder. Den kom med undertittelen «Organ for Sabotørenes Landsforbund». Bak avisen sto motstandsfolk fra Norges Kommunistiske Parti.

Avisen kom med første nummer i januar 1945, og rakk fire utgaver før frigjøringen. Sabotøren var teknisk sett en av de mest avanserte illegale avisene motstandsbevegelsen klarte å produsere under krigen. Den kom i trykt versjon, med både fotografier og tegninger.

Sabotøren inneholdt ikke bare oppfordringer til sivil ulydighet og sabotasje, men ga detaljerte veiledninger: Den inneholdt for eksempel pedagogiske beskrivelser og tegninger som viste hvordan lokomotiver og jernbanelinjer kunne settes ut av spill. Man anbefalte å ødelegge smøresystemer så hjul gikk varme, sabotere bremsesystemer, tette vannkjeler og bruke sprengstoff. Kapping av signal- og telegrafledninger samt ombytting av merkingen på jernbanevognene var også effektivt.

Sabotøren brakte en rekke rapporter fra vellykkede sabotasjeaksjoner. Arne Taraldsen sto for noen av tegningene i avisen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]