Lillestrøm Blad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Lillestrøm Blad var en norsk lokalavis som, med unntak av et opphold under krigen, kom ut med to nummer i uka mellom 3. august 1934 og 7. januar 1949. Den kom ut på Lillestrøm, men med undertittelen «Uavhengig blad for Romeriksbygdene». Det var først og fremst en lokalavis for tettstedet og bygdene rundt, men både avisen og redaktøren hadde en radikal og uavhengig profil. Etter krigen fungerte avisen som talerør for Norges Kommunistiske Parti.[1]

Avisen ble startet av Hans Abelsnes, som på begynnelsen av 1930-tallet var redaktør og forretningsfører i Arbeiderparti-avisen Akershus Arbeiderblad. Det oppsto etter hvert et skisma mellom Abelsnes og partiet, og uenighet om hvordan avisen skulle drives. Da konflikten i 1934 førte til at han måtte slutte i jobben startet han etter kort tid egen avis og eget trykkeri.

Abelsnes slo alt i første nummer fast at avisens oppgave var «å renske opp i all politisk lummerhet som trives bak lukkede dører og nedrullede gardiner.» Han lovet at «metoder av den art som nu er innført i Akershus fylkes arbeiderparti bli uforsonlig bekjempet og avslørt.»[2]

Da krigen kom ble mye av pressen stanset allerede første okkupasjonsåret. NKP-avisene ble forbudt i august 1940. Abelsnes' private avis fikk imidlertid fortsette å komme ut. I september 1940 fjernet han det vesle ordet «uavhengig» fra avisens tittel. Han unnlot å trykke noe tyskerne fant direkte uakseptabelt. Men han var lite villig til ta inn stoffet okkupasjonsmakten påla avisene å bringe. I 1942 gikk det ikke lenger. Fredag den 13. mars møtte Gestapo opp på trykkeriet og plomberte maskinene. Forsiden og baksiden på den firesiders avisen var alt ferdig, - innsiden forble utrykt. Dagen etter møtte Abelsnes opp hos tyskerne på Victoria Terrasse for å klage på stengningen. Uten at det hjalp.

Ved frigjøringen i 1945 reagerte Abelsnes raskt. Han fikk lensmannen til å fjerne plombene på trykkeriet. Han hadde første nummer av avisen på gata 14. mai. Og han meldte seg tvert inn i NKP. Abelsnes fortsatte å gi ut avisen som et privat foretak, men «stilte den uinnskrenkt til rådighet for partiet».[3] Dermed kunne NKP i de første etterkrigsårene regne en «uavhengig» avis som en del av partipressen.

I etterkrigsårene jobbet Abelsnes nærmest døgnet rundt for avisen, og var samtidig aktiv i lokalpolitikken. Nå var han representant for NKP. I 1947 ble han også valgt inn i herredsstyret.

Da han døde i 1949 gikk avisen inn. Siste ordinære nummer kom 31. desember 1948. Avisen kom med en ekstrautgave 7. januar 1949, et spesielt minnenummer viet Abelsnes.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Side 98. Ole Martin Rønning: «Norges Kommunistiske Partis presse» i Arbeiderhistorie 2004. Årbok for Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek. ISBN 82-90759-21-5
  2. ^ Side 151. Hals, Harald: Lillestrøms historie. Bind II, Lillestrøm (1978)
  3. ^ Omtale i Lillestrøm Blad nr 1 1949, minnenummer etter Abelsnes' død