Findus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Findus
Svensk orgnr.556006-4361
BransjeNæringsmiddelindustri
Etablert1962
Eier(e) Nomad FoodsRediger på Wikidata
Morselskap UnileverRediger på Wikidata
Datterselskap Findus (Norway)Rediger på Wikidata
Hovedkontor Bjuv kommune, Sankt GallenRediger på Wikidata
LandSverige
Produkt(er) Frossenmat
Omsetning2,8 mrd. kr
Nettsted Offisielt nettsted

Findus er del av et multinasjonalt selskap som produserer dypfryst fisk og grønnsaker til forbrukere og storkjøkken. Foretaket har sitt utspring i Bjuv i Sverige, som Skånska Frukt-vin- & Likörfabriken. Selskapet ble det omdøpt til Findus da Henning Throne Holst (grunnleggeren av Marabou) og Lars Anderfeldt kjøpte virksomheten i 1941. Findus er en forkortelse for FruktINDUStri, og i 1945 ble de første dypfryste produktene lansert i Sverige. De etablerte en Findus-fabrikk i Hammerfest på 50-tallet. Lokasjonen nær de arktiske fiskeområder var gunstig, og fra Hammerfest ble det distribuert dypfryst torsk, kolje og uer. De ansatte var lært opp i dypfrysingsteknikkene ved Heinz Lohmanns fabrikk samme sted, som eksporterte dypfryst filet og andre fiskeprodukter til Tyskland under krigen.[1]

8. august 1972 åpnet Findus en fabrikk i Larvik for grønnsaksprodukter.[2][3] I dag produserer fabrikken også fisk- og ferdigretter, som blant annet pytt-i-panne.

I tillegg har Findus en fabrikk i Tønsberg, som hovedsakelig produserer pommes frites (potetprodukter) og frosne grønnsaker.

Findus var eid av Nestlé fra 1962 til 2000. I år 2000 kjøpte Findus selskapet Frionor fra Norway Seafood, og New Findus EQT kjøpte Findus og deler av den europeiske forretningen fra Nestlé.

I 2006 kjøpte Findus Norge opp GRO Industrier som var Norges største produsent av dypfryste grønnsaker mm. Samme år ble Findus kjøpt av Cap Vest Equity Partners, som også eide Foodvest Group.

To år senere, 22. juli 2008, overtok Lion Capital aksjene i selskapet, og FoodVest endret navn til Findus Group.

I 2013 kom TriPointe Capital Partners inn som ny leder i Findus Group.

Findus ble i 2015 kjøpt opp av Nomad Foods Europe.


Nomad Foods er Europas ledende innen produksjon av fryst mat med 4400 ansatte. Andre merkevarer som inngår i Nomad Foods er Iglo (i fem markeder), Birds Eye (i to markeder), La Cocinera (Spania), Aunt Bessie's (Storbritannia), Goodfella's (i to markeder) og Lutosa (Belgia).[4] Findus merkevaren er representert i seks markeder (pr. 2020).

Hendelser og negativ oppmerksomhet[rediger | rediger kilde]

I 2013 måtte Findus i Storbritannia, Frankrike og Sverige trekke tilbake partier frossen ferdigmat etter at DNA-tester avslørte at produkter deklarert med innhold av storfekjøtt i virkeligheten inneholdt opp til 100% hestekjøtt.[5]

Bærekraft og ansvar[rediger | rediger kilde]

Mange av Findus Norge sine grønnsaksprodukter bærer Nyt Norge-merket. Rundt 95 % av grønnsaksporteføljen kommer fra gårder som følger KSL (kvalitetssystemet for landbruket). I tillegg er Findus, som del av Nomad Foods, medlem av SAI (Sustainable Agriculture Initiative).

For fiskeprodukter er 100 % av den villfangede fisken som selges til forbrukermarkedet miljømerket med MSC (The Marine Stewardship Council). Sertifiseringen betyr at fiskeriet er bærekraftig og ansvarlig forvaltet.

I tillegg er det flere områder og initiativer Findus Norge og mor-selskapet Nomad Foods engasjerer seg, deriblant å kutte matsvinn.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Alf R.Jacobsen: Nikkel, jern og blod, forlaget Aschehoug, Oslo 2006, ISBN 82-03-23381-3
  2. ^ Offisiell åpning av Findus-fabrikken i Hedrum 8. august, Sandefjords Blad, 31. juli 1972
  3. ^ Findus innvier ny fabrikk i Hedrum til 17 millioner kr., Tønsbergs Blad, 9. august 1972
  4. ^ https://www.nomadfoods.com/our-brands/
  5. ^ FSA orders tests of processed beef after horsemeat is found in Findus lasagne, The Guardian, 8. februar 2013

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]