Titicacasjøen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 15°50′11″S 69°20′19″V

Titicacasjøen

Titicacasjøen (spansk: Lago Titicaca) ligger i Andesfjellene på grensen mellom Peru og Bolivia. Den er en av de høyestliggende innsjøene i verden, på hele 3 812 moh. Den har et areal på 8 372 km².

Sjøen er 190 kilometer lang, åtti kilometer bred, har en maksdybde på 284 meter og rommer 41 øyer, deriblant flere bebodde. Mest kjent er Amatani og Taquile samt Soløya og Måneøya.

Det sies at Soløya er stedet hvor inkaenes stamfedre ble skapt/født, søsken- og ekteparet Manco Capc og Mama Oclla. Den første av dem betraktes som den første inkakongen av i alt tretten.

Navnet Titicaca er uklart. Det har vært oversatt med Den store Pumas sjø, ettersom formen kan minne om en puma som jager en kanin.

Flere høykulturer har etterlatt seg spor i området, og de er langt eldre enn inkakulturen. Tiwanaku ved den bolivianske bredden blir betraktet som det mektigste, det svunne imperium, og fantes i perioden 400 f.Kr. til 1000 e. Kr.

De 41 kunstige sivøyene i Titicaca, Uros, er dagens største turistattraksjon. De er laget av totorasiv. Sivene vokser rikelig ved bredden.

Øyene ble anlagt i inkatiden av indianere som ønsket å unnslippe fiender. Nå bor det stammer der som taler quechua og aymara.

Ifølge legenden hadde urosindianerne selv sort blod som hjalp dem med å overleve nettene på vannet og beskyttet dem mot drukningsdøden.

Her finner man de sivbåtene som Thor Heyerdahl brukte som modell da han bygget Ra-ferdenes flåter. Det sies at inkakulturens opprinnelse var ved Titicacasjøen. Sørøst for sjøen ligger Tiwanaku, restene etter en by som Aymaraene hadde. Denne er ennå ikke gravd opp mer enn bare litt.

Turisttrafikken står for hovedinntekten. Av den grunn ble det trange tider da terroristbevegelsen Sendero Luminoso herjet Peru i 1980-årene og 1990-årene og skremte bort turistene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

amerikastubbDenne amerikarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.