Stavanger kunstmuseum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Rogaland Kunstmuseum»)
Stavanger kunstmuseum
Kart
Stavanger kunstmuseum
58°57′18″N 5°42′12″Ø
Nettstedhttp://www.museumstavanger.no/museene/stavanger-kunstmuseum/

Stavanger kunstmuseum (tidligere Rogaland Kunstmuseum) ble åpnet i 1991, etter å ha overtatt samlingen fra Stavanger Faste Galleri, som holdt til i Stavanger kunstforenings lokaler. Stavanger kunstmuseum viser temporære utstillinger i tillegg til utvalg fra den faste samlingen. Stavanger kunstmuseum er en del av MUST – Museum Stavanger – etter fusjonen med Rogaland Kunstmuseum den 1. juli 2010.

Museet ligger på vestsiden av MosvatnetTjensvoll i Hillevåg bydel i Stavanger. Det åpnet dørene i 1990, og har i dag en betydelig samling av norsk kunst fra 1800-tallet og 1900-tallet. Verk av Lars Hertervig utgjør tyngdepunktet med over 70 akvareller og oljemalerier, men også Edvard Munch, Kitty Kielland og Christian Krohg er representert. Museet har også en fast samling med verk av Halvdan Hafsten og Jan Groth, samt det permanente skulpturprosjektet Broken Column av Antony Gormley.

Samlinger[rediger | rediger kilde]

Museet har en betydelig samling på mer enn to tusen verk av norsk og internasjonal kunst fra 1800-tallet og frem til i dag. Verk av Lars Hertervig utgjør et tyngdepunkt, med over 70 akvareller og oljemalerier. Andre norske kunstnere fra 1800- og 1900-tallet representert er Kitty Kielland, Edvard Munch, Christian Krohg, Eilif Petersen, Knud Baade, Olaf Lange, Carl Sundt-Hansen og Harriet Backer.

Kunstsamleren Halvdan Hafstens samling representerer mellomkrigsgenerasjonen i norsk kunsthistorie, og inneholder verk av Reidar Aulie, Harald Dal, Arne Ekeland, Erling Enger, Kai Fjell, Ragnar Kraugerud, Thorbjørn Lie-Jørgensen og Alexander Schultz, og har fast utstillingsrom i museet. Det permanente skulpturprosjektet Broken Column av Gormley er også en del av samlingen.

I 1998 ble Groths samling og arkiv etablert på Stavanger kunstmuseum. I samlingen fins verk av flere kjente amerikanske samtidskunstnere samt flere norske som har vakt internasjonal oppmerksomhet i de senere år. Blant disse er Robert Morris og Tony Smith.

Sentrale samtidskunstnere i den faste samlingen er Gormley, Groth, Leonard Rickhard, Mari Slaattelid, Torbjørn Rødland, Tomas Saraceno og Mette Tronvoll med flere.

Kunstmuseet viser deler av skulptursamlingen i Mosvannsparken, representert ved Aase Texmon Rygh, Bård Breivik, Magnus Vigrestad og Groth.

Formidling[rediger | rediger kilde]

Stavanger kunstmuseum samarbeider med Den kulturelle skolesekken i Stavanger og Rogaland. I tillegg tilbyr museet undervisningsopplegg og omvisninger for barnehagebarn, skoleelever, videregående skoler, studenter og uavhengige grupper. Det er også søndagsomvisning i midlertidige, ikkekfaste utstilling hver søndag med en av museets kunstformidlere. I tillegg er det også formidlingsopplegg for barn hver søndag, tilpasset aldersgruppen 5-10 år og den aktuelle temporære utstillingen.

Museet har også et eget verksted for barn og voksne som ønsker å utfolde seg kreativt under museumsbesøket.

Det tar omtrent 30 minutter å spasere fra Stavanger sentrum til kunstmuseet, enten via Eiganesveien eller Våland. Følg stien ved Mosvannet til museet. Det er egen parkeringsplasser for bevegelseshemmede på forsiden av museet. Ordinær parkering i parkeringshus over veien ved Stavanger Idrettshall.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]