Hopp til innhold

Norsk hermetikkmuseum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
IDDIS, Museum Stavanger AS' samlokalisering av Norsk hermetikkmuseum og Norsk grafisk museum, åpnet i Gamle Stavanger i 2021. Bildet viser den restaurerte fabrikkbygningen med inngangsparti og kafé.

Norsk Hermetikkmuseum er et museum som viser produksjon av fiskehermetikk. Museet ligger i Norges hermetikkhovedstad Stavanger. Det ble offisielt åpnet 28. juni 1982 og er en del av MUST – Museum Stavanger AS (tidligere Stavanger Museum).

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Ideen om et hermetikkmuseum i Stavanger ble første gang reist rundt forrige århundreskifte. Spesielt aktive til å reise spørsmålet var Stavanger Aftenblad som både i 1906 og 1910 trakk fram ideen og forsøkte å få noen til å ta på seg et videre engasjement for saken. Hermetikkmuseet holder til i en tidligere hermetikkfabrikk i Øvre Strandgate 88 i bydelen Gamle Stavanger. I det autentiske fabrikkmiljøet vises produksjonsgangen ved fremstilling av brislinghermetikk og fiskeboller. Takket være bevaringsbevissthet og giverglede innenfor hermetikkbransjen var det da mulig å vise fram et museum hvor det viktigste produksjonsutstyret fra perioden 1880-1925 var utstilt.

Maskinene på hermetikkmuseet er fremdeles i produksjonsteknisk stand, og hver første søndag i måneden, samt tirsdag og torsdag i sommerhalvåret fyres det opp i røykeovnene. På disse dagene kan publikum få smake varm nyrøykt brisling rett fra ovnene. I hermetikkmuseets lokaler for temporære utstillinger vises for tiden[når?] utstillingen «Iddisar», en utstilling om hermetikketikettenes mangfoldige kulturhistorie.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata