Hopp til innhold

Stavanger maritime museum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stavanger maritime museum
Kart
Stavanger maritime museum
58°58′13″N 5°43′44″Ø

Stavanger maritime museum er et spesialmuseum for Sørvestlandets maritime historie. Museet ble etablert i 1926 under navnet Stavanger Sjøfartsmuseum, og skiftet navn til Stavanger maritime museum 1. juli 2012.

Om museet

[rediger | rediger kilde]

Etableringen i 1926 var etter initiativ fra ildsjeler i Stavanger Rederiforening, Stavanger Søemandsforening og Stavanger Museum. I 1979 ble Stavanger Sjøfartsmuseum slått sammen med Stavanger Museum, og ble fra 1. juli 2010 en avdeling ved MUST – Museum Stavanger AS ved sammenslåingen av Stavanger Museum og Rogaland Kunstmuseum.

«Anna af Sand»

[rediger | rediger kilde]

I 1973 mottok museet jakten «Anna af Sand» som gave fra skipsreder Torolf Smedvig. «Anna af Sand» har siden blitt svært mye brukt til formidling av lokal kystkultur og i representasjonsøyemed, og har foretatt flere utenriksseilaser. I 1985 åpnet Sjøfartsmuseet nye permanente utstillinger i de restaurerte kjøpmannsgårdene Nedre Strandgate 17 og 19. Gjennom utstillinger, undervisningsopplegg, foredrag og familiearrangementer økte museet sitt tilbud til skoleverk og publikum.

«Wyvern»

[rediger | rediger kilde]

21. august 1984 ble lystfartøyet «Wyvern» gitt som gave til Stavanger Sjøfartsmuseum. Skuta ble tegnet av Colin Archer for forretningsmannen Frederic Croft, og sjøsatt i 1897.[1] Croft solgte båten ut av landet i 1909, og deretter hadde den mange eiere før den ble funnet i svært dårlig forfatning i Ibiza i 1978. Noen norske selskaper gikk sammen om å kjøpe den tilbake, og sørget for å få den restaurert.[1]

Overrekkelsen til museet i 1984 ble foretatt av kronprins Harald.[1] Siden da har hun representert museet, byen og landet både i nære og fjerne farvann.

Museumsbygningen

[rediger | rediger kilde]

Museets avdeling i Nedre Strandgate 19 har i noen sammenhenger blitt nevnt som et kunstnerhjem, ettersom den dansk-tyske naturviteren, filosofen og forfatteren Henrik Steffens ble født her, og bodde her i sine tre første leveår. Huset er merket med en plakett, og tiden her er kort omtalt i Steffens' memoarer Hvad jeg oplevede.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b c «Wyvern». norsk-fartoyvern.no. Norsk forening for fartøyvern. Besøkt 2. april 2021. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]