Robin Hood-skatt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Robin Hood-skattkampanjen
Stiftet2010
HovedkontorInternasjonalt
MottoFra global krise til globale muligheter.
NettstedRobin Hood-skatten

«Robin Hood-skatt» er skattelegging av handel med valuta, aksjer og andre verdipapirer, som blir innkrevet for å redusere av fattigdom, betale for konsekvenser av klimaendringer og hindre velferdskutt. Lignende type skattlegging har også blitt kalt finansskatt, valutaskatt, bankskatt og tobinskatt. Formålet med en Robin Hood-skatt er at finanssektoren skal bidra til å betale for konsekvenser av finanskrisen, og til en omfordeling som tar fra rike og gir til de fattige. Derfor navnet Robin Hood-skatt, oppkalt etter han som tok fra de rike og ga til de fattige.

Det er foretatt beregninger[hvilke?] som viser at skatt på 0,005 prosent på all valutahandel, og gjennomsnittlig 0,05 på aksjer og andre verdipapirer, vil gi en samlet inntekt for statskassen på om lag 400 milliarder dollar årlig. Dette tilsvarer mer enn 2000 milliarder norske kroner.[trenger referanse]

Statsledere som støtter denne type skattlegging er blant andre Angela Merkel, Nicolas Sarkozy og Nick Clegg. På et FN-toppmøte i New York 2010, gikk Norge sammen med Frankrike, Spania, Brasil, Belgia og Japan aktivt inn for skatt på finanstransaksjoner.[1] I forbindelse med G20-ledernes toppmøtet 11.-12. november 2010, ble det overlevert et opprop fra 183 organisasjoner med krav om å innføre en skatt på finanstransaksjoner.

Tilhengere[rediger | rediger kilde]

Siden initiativet ble tatt i 2001 av veldedighetsorganisasjonen War on Want[2] har mange organisasjoner over hele verden etterhvert sluttet seg til kampanjen.

I Norge er det disse som står bak: Forum for utvikling og miljø, Attac, LO Oslo, Fagforbundet, Kirkens Nødhjelp, Latin-Amerika Gruppene, Utviklingsfondet, Caritas, Spire, Redd Barna, Norsk Folkehjelp, Framtiden i våre hender, Naturvernforbundet, Natur og Ungdom, Cubaforeningen, AUF, Rødt, Sosialistisk Ungdom, Senterungdommen, Changemaker, Rød Ungdom, FIVAS, KFUK-KFUM Global og PRESS.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]