Nick Clegg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nick Clegg
Nick Clegg - World Economic Forum Annual Meeting 2011.jpg
Født7. januar 1967[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (53 år)
Chalfont St GilesRediger på Wikidata
Ektefelle Miriam González Durántez (2000–)Rediger på Wikidata
Far Nicholas P. CleggRediger på Wikidata
Mor Eulalia Hermance van den Wall BakeRediger på Wikidata
Barn Antonio Clegg, Alberto Clegg, Miguel CleggRediger på Wikidata
Utdannet ved Robinson College, University of Minnesota, Westminster School[5]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Politiker[5], skribent, kommunikator[6]Rediger på Wikidata
Parti LiberaldemokrateneRediger på Wikidata
Nasjonalitet StorbritanniaRediger på Wikidata
Utmerkelser Knight Bachelor (2018)Rediger på Wikidata
Nettstedhttp://www.nickclegg.org.uk/
Signatur
Nick Cleggs signatur

Nicholas William Peter «Nick» Clegg (født 7. januar 1967 i Chalfont St Giles i Buckinghamshire i England) er en engelsk politiker og tidligere visestatsminister i Storbritannia. Han var tidligere partileder for Liberaldemokratene, og tok over partiledervervet etter Walter Menzies Campbell. Clegg var parlamentsmedlem for valgdistriktet Sheffield Hallam fra 2005 til 2017.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Clegg studerte arkeologi og sosialantropologi ved University of Cambridge Senere tok han mastergrad i politisk filosofi ved University of Minnesota i USA og deretter mastergrad ved Europa-colleget i Belgia.[7] Moren hans er nederlandsk, mens faren har russiske og tysk-russiske aner. Han er flytende i nederlandsk, fransk, tysk og spansk. Han er gift med den spanske forretningsadvokaten Miriam González Durántez, som er partner i DLA Piper og datter av en spansk konservativ senator, og som han møtte da han studerte ved Europa-colleget. Paret har tre barn.

Valget i 2010[rediger | rediger kilde]

Clegg var på forhånd ikke levnet store sjanser i Storbritannias parlamentsvalg 2010, da kampen nærmest på forhånd var bestemt å stå mellom sittende statsminister Gordon Brown og Det konservative partis kandidat David Cameron. Dette ble snudd på hodet etter den første TV-debatten mellom de tre på ITV 15. april, hvor Clegg gjorde det meget bra. Han ble kåret til vinneren av debatten, og partiet steg på meningsmålingene utført etter debatten. En meningsmåling gjennomført av The Guardian viste at Liberaldemokratene steg 10 prosentpoeng på én uke.[8]

Visestatsminister[rediger | rediger kilde]

Clegg ble den 11. mai 2010 visestatsminister i koalisjonsregjeringen mellom De konservative og Liberaldemokratene. Koalisjonsregjeringen ble ledet av statsminister David Cameron. Etter valget i 2015 fikk De konservative majoritet alene, mens Liberaldemokratene endte opp med kun 8 parlamentsmedlemmer, og koalisjonen opphørte.[9]

Ved nyttår 2018 ble han utnevnt til Knight Bachelor.[10] Han ble dermed gjort til ridder og fikk rett til å føre tiltaleformen sir foran sitt navn.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]