Nick Clegg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Nick Clegg
Nick Clegg - World Economic Forum Annual Meeting 2011.jpg
Født7. januar 1967 (50 år)
Chalfont St Giles
Ektefelle Miriam González Durántez
Far Nicholas P. Clegg
Utdannet ved Robinson College, University of Minnesota, Westminster School
Yrke Politiker
Parti Liberaldemokratene
NasjonalitetStorbritannia
Språkengelsk
Livssynagnostic atheism

Nicholas William Peter «Nick» Clegg (født 7. januar 1967) er en engelsk politiker og tidligere visestatsminister i Storbritannia. Han var tidligere partileder for Liberaldemokratene, og tok over partiledervervet etter Walter Menzies Campbell. Clegg er parlamentsmedlem for valgdistriktet Sheffield Hallam.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Clegg studerte arkeologi og sosialantropologi ved University of Cambridge Senere tok han mastergrad i politisk filosofi ved University of Minnesota i USA og deretter mastergrad ved Europa-colleget i Belgia.[1] Moren hans er nederlandsk, mens faren har russiske og tysk-russiske aner. Han er flytende i nederlandsk, fransk, tysk og spansk. Han er gift med den spanske forretningsadvokaten Miriam González Durántez, som er partner i DLA Piper og datter av en spansk konservativ senator, og som han møtte da han studerte ved Europa-colleget. Paret har tre barn.

Valget i 2010[rediger | rediger kilde]

Clegg var på forhånd ikke levnet store sjanser i Storbritannias parlamentsvalg 2010, da kampen nærmest på forhånd var bestemt å stå mellom sittende statsminister Gordon Brown og Det konservative partis kandidat David Cameron. Dette ble snudd på hodet etter den første TV-debatten mellom de tre på ITV 15. april, hvor Clegg gjorde det meget bra. Han ble kåret til vinneren av debatten, og partiet steg på meningsmålingene utført etter debatten. En meningsmåling gjennomført av The Guardian viste at Liberaldemokratene steg 10 prosentpoeng på én uke.[2]

Visestatsminister[rediger | rediger kilde]

Clegg ble den 11. mai 2010 visestatsminister i koalisjonsregjeringen mellom De konservative og Liberaldemokratene. Koalisjonsregjeringen ble ledet av statsminister David Cameron.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]