Robert Jameson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Robert Jameson
Robert Jameson.jpg
Født11. juli 1774[1][2][3]Rediger på Wikidata
LeithRediger på Wikidata
Død19. apr. 1854[4][2][3]Rediger på Wikidata (79 år)
EdinburghRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Ornitolog, universitetslærer, geologRediger på Wikidata
Utdannet ved University of Edinburgh, Leith AcademyRediger på Wikidata
Nasjonalitet Det forente kongerike Storbritannia og Irland, StorbritanniaRediger på Wikidata
Gravlagt Warriston CemeteryRediger på Wikidata
Medlem av Royal Society, Det prøyssiske vitenskapsakademiet, Royal Society of EdinburghRediger på Wikidata
Utmerkelser Fellow of the Royal Society, Fellow of the Royal Society of EdinburghRediger på Wikidata

Professor Robert Jameson av Sir John Steell
Professor Robert Jameson ' s grav, Warriston-Kirkegården

Robert Jameson (født 11. juli 1774, død 19. april 1854) var en skotsk naturalist og mineralog.

Han hadde et kongelig professorat i naturhistorie ved University of Edinburgh i femti år. Jameson var kjent for sine avanserte undervisningsmetoder, hans fantastiske museumssamling og for sin undervisning av Charles Darwin. Jameson var ikke på sitt beste i auditoriet, men, i første halvdel av sin karriere kjempet han mot sin forgjenger, John Walkers omstridte «neptunianske geologiske teorier». Darwin deltok i Robert Jamesons forelesninger ved University of Edinburgh i tenårene, lærte om geologiske enheter og assisterte med samlingene til Edinburgh Universitet, dengang et av de største i Europa. I Jamesons Wernerian Natural History Society så han de unge Charles Darwin og John James Audubon gi en demonstrasjon av deres metoder, hvor de brukte ledninger til å støtte opp døde fugler som skulle tegnes, eller males i en naturlig posisjon. Robert Jameson var grandonkel til sir Leander Starr Jameson, CB, britisk kolonioffiser og inspirasjon for Jamesonraidet.

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Jameson ble født i Leith 11. juli 1774, sønn av Thomas Jameson (c.1750-1802), en såpefabrikant på Rotten Row (nå Water Street), og Catherine Paton (1750-94).[5] De bodde på Sherrif Brae. Sin første utdannelse fikk han på Leith Grammar School. Senere lærte han kirurgi av John Cheyne II (far til John Cheyne III), med sikte på å bli skipslege. Han deltok også i forelesninger ved University of Edinburgh (1792-93), studererte medisin, botanikk, kjemi og naturhistorie. Hans onkel Robert Jameson var også lege og bodde sammen med dem på Rotten Row.[6]

I 1793, påvirket av kongelig professor i naturhistorie, John Walker (1731-1803) forlot Jameson medisinstudiet og tanken på å bli skipslege. Han fokuserte i stedet på vitenskap, spesielt geologi og mineralogi. Det er verdt å merke seg at Walker var ptesbyteriansk prest som faktisk hadde kombinert stillingen som professor i en periode med prest i Church of Scotland i 1790.

I 1793 fikk Jameson ansvar for å se etter Universitetets naturhistoriske samlinger. I løpet av denne tiden tok hans geologiske feltarbeider ham ofte til Isle of Arran, Hebridene, Orknøyene, Shetland og den det irske fastlandet. I 1800 tilbrakte han et år i et gruve-akademi i Freiberg, Sachsen der han studerte under den kjente geologen Abraham Gottlob Werner (1749 -1817).

Som student hadde Jameson flere senere kjente klassekamerater ved University of Edinburgh, inkludert Robert Brown, Joseph Black og Thomas Dick.

I 1799 ble han utnevnt til medlem av Royal Society of Edinburgh.[7]

Kongelig professor i naturhistorie ,University of Edinburgh[rediger | rediger kilde]

I 1804 etterfulgte Jameson dr. Walker den tredje kongelig professor i naturhistorie ved Edinburgh University, en stilling som han beholdt i femti år. I løpet av denne perioden ble han den første fremragende eksponent i Storbritannia på det Wernerianske geologiske system, eller Neptunisme, og anerkjent leder av det skotske Wernerians. Han grunnla og presiderte over Wernerian Natural History Society[8] fra 1808 til omkring 1850 da hans helse begynte å skrante. Med økonomisk bidra fra det tidligere Society fikk Jameson støtte for Neptunisme, en teori som hevdet at alle steiner hadde blitt avsatt fra dinosaurer havet, i utgangspunktet satt opp mot ham James Hutton (1726-1797), en stipendiat Scott og eminente geolog, også basert i Edinburgh (men ikke på universitetet), som argumenterte for uniformitarianism, en teori som så har av jordskorpen være forårsaket av naturlige prosesser over geologisk tid. Senere i livet ga Jameson avkall Neptunism da han fant den uholdbar og konvertert til sin motstander, Huttons syn.

Som en lærer hadde Jameson et blandet rykte for å formidle entusiasme til sine studenter; Thomas Carlyle beskrev Jamesons foredragsstil som et lynnedslag av fakta og Charles Darwin fant forelesninger kjedelig, sa at han bestemte seg for aldri å studere geologi . Med det detaljerte pensum i Jamesons forelesninger, som ble utarbeidet av ham i 1826, viser omfanget av hans undervisning. Kurset i zoologi begynte med en vurdering av den naturlige historien om menneskelige vesener, og avsluttet med foredrag om filosofi i zoologi, der det første emnet var Artenes opprinnelse.[9].

Over Jamesons femti-års periode, bygget han opp en stor samling av mineralogiske og geologiske prøver for Edinburgh Universitys museum,inkludert fossiler, fugler og insekter. I 1852 det var over 74 000 zoologiske og geologiske prøver i museet, og i Storbritannias naturhistorisk samlinger var andre bare til at av British Museum. Kort tid etter hans død ble University Museum overført til den Britiske Kronen, og ble en del av den Kongelige Skotske Museum, nå Skottlands nasjonalmuseum, Edinburgh Chambers Street. Han var også en produktiv forfatter av vitenskapelige artikler og bøker, blant annet Mineralogi of The Scottish Isles (1800), hans Manual of Mineralogi (1808), som kom ut tre utgaver. I 1819, sammen med sir David Brewster (1781-1868) startet Jameson Edinburgh Philosophcal Journal og ble redaktør i 1824.

Han døde i sitt hjem i Edinburgh 19. april 1854, og ble begravet i Warriston-Cemetery

Kunstnerisk Anerkjennelse[rediger | rediger kilde]

Et portrett av Robert Jameson finnes i National Portrait Gallery i London, og en byste av ham står i Old College, University of Edinburgh.

Familie[rediger | rediger kilde]

Robert Jameson giftet seg aldri og hadde ingen barn.

Han var onkel av Robert William Jameson, forfatter, medlem av Signet (Society of Writers to Her Majesty's) og dramatiker i Edinburgh, og derfor også grand-onkel til sir Leander Starr Jameson, britisk koloni embetsmann.Hans søster Janet Jameson (1776-1853) giftet seg med Partick Torrie (1763-1810). De ble foreldre til Thomas Jameson Torrie FRSE (Fellow of the Royal Society of Edinburgh) en geolog.[10]

En annen nevø var William Jameson, FRSE (Fellow of the Royal Society of Edinburgh) som ble berømt i India.

En art av giftige slange, Dendroaspis jamesoni, er oppkalt til ære for Robert Jameson.[11]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Autorités BnF, BNF-ID 14412954h, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ a b Find a Grave, Find a Grave 105466687, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6jt0j6c, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 4. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
 5. ^ «Arkivert kopi» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 4. oktober 2006. Besøkt 27. januar 2011. .
 6. ^ Edinburgh and Leith Post OfficeV directory 1775-6
 7. ^ https://www.royalsoced.org.uk/cms/files/fellows/biograph[død lenke]
 8. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 4. februar 2012. Besøkt 9. januar 2012. 
 9. ^ (The Scotsman, 29. oktober 1935: p. 8).
 10. ^ BIOGRAPHICAL INDEX OF FORMER FELLOWS OF THE ROYAL SOCIETY OF EDINBURGH 1783 – 2002 (PDF). The Royal Society of Edinburgh. juli 2006. ISBN 0 902 198 84 X. Sjekk |isbn=-verdien: invalid character (hjelp). Arkivert fra originalen (PDF) 24. januar 2013. Besøkt 15. januar 2017. 
 11. ^ Beolens B, Watkins M, Grayson M. 2011.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]