Skottlands nasjonalmuseum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Skottlands nasjonalmuseum

Skottlands nasjonalmuseum består av Museum of Scotland, og Det kongelige museum, Royal Museum, som ligger i Skottlands hovedstad Edinburgh. Museet er en moderne bygning som ligger sammen med den tilstøtende bygningen til kongelige museum, og sammen utgjør de nasjonalmuseet. Museet er dedikert til Skottlands historie, folk og kultur. Museet ligger i Chambers Street i sentrale Edinburgh. Det er en del av Skottlands nasjonalmuseer, National Museums of Scotland. Det er fri adgang.

Museet ble åpnet i 1998, består av de overførte samlinger fra Skottlands nasjonale oldsaksmuseum, og skotske gjenstander fra Det kongelige museum.

Arkitektur[rediger | rediger kilde]

Bygnings arkitektur var kontroversiell fra begynnelsen og prins Charles gikk av som museets beskytter i protest mot mangelen av rådgivning over dets formgivning og etter å ha uttalte at den opprinnelige planen var «et vanskapt karbunkel».[1] Opprinnelig tenkt som en forlengelse av det tilstøtende viktorianske museum utviklet det seg etterhvert til å bli et eget museum i egen rett, skjønt består av de to museer forbundet sammen.

Museet består av geometriske, corbusianske former, men hadde også tallrike referanser til Skottland som skotske oldtidsbygninger som rundhus og festninger, såkalt defensiv arkitektur. Bygningen er belagt i gyllen sandstein fra Moray som en av dens arkitekter har karakterisert som «den eldste utstillingen i bygningen», noe som er en referanse til skotsk geologi. Bygningen var en kandidat til Stirling-prisen for 1999.

Samlinger[rediger | rediger kilde]

Bemerkelsesverdige gjenstander er blant annet:

Billedgalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]