Skottlands nasjonalmuseum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Skottlands nasjonalmuseum
Museum of Scotland.jpg
Plassering EdinburghRediger på Wikidata
ArkitektBenson & Forsyth
Etablert1998
Åpnet1998
Kart
1 = Royal Museum of Scotland
2 = Museum of Scotland
3 = National Museums Scotland Library
Skottlands nasjonalmuseum
55°56′49″N 3°11′24″V
AdresseChambers Street
Nettstedhttps://www.nms.ac.uk/national-museum-of-scotland

Skottlands nasjonalmuseum (The National Museum of Scotland) ligger i Skottlands hovedstad Edinburgh. Museet er både et kulturhistorisk museum og et teknologi- og vitenskapsmuseum[1]. Den kulturhistoriske delen er dedikert til Skottlands historie, folk og kultur, samt historie, kultur og mote fra andre deler av verden. Den naturvitenskapelige delen av museet har samlinger og utstillinger innen naturhistorie, vitenskap og teknologi. Museet ligger i Chambers Street i sentrale Edinburgh. Det er en del av Skottlands nasjonalmuseer (National Museums Scotland), som i tillegg til museet i Edinburgh består av National Museum of Flight, National Museum of Rulal Life og National War Museum. Det er fri adgang.

Arkitektur[rediger | rediger kilde]

Bygnings arkitektur var kontroversiell fra begynnelsen og prins Charles gikk av som museets beskytter i protest mot mangelen av rådgivning over dets formgivning og etter å ha uttalte at den opprinnelige planen var «et vanskapt karbunkel».[2] Opprinnelig tenkt som en forlengelse av det tilstøtende viktorianske museum utviklet det seg etterhvert til å bli et eget museum i egen rett, skjønt består av de to museer forbundet sammen.

Museet består av geometriske, corbusianske former, men hadde også tallrike referanser til Skottland som skotske oldtidsbygninger som rundhus og festninger, såkalt defensiv arkitektur. Bygningen er belagt i gyllen sandstein fra Moray som en av dens arkitekter har karakterisert som «den eldste utstillingen i bygningen», noe som er en referanse til skotsk geologi. Bygningen var en kandidat til Stirling-prisen for 1999.

Samlinger[rediger | rediger kilde]

Bemerkelsesverdige gjenstander er blant annet:

Billedgalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Things to see and do». National Museums Scotland (engelsk). Besøkt 18. januar 2018. 
  2. ^ BBC: 1991: Prince quits in museum design row

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]