Ringens brorskap

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ringens brorskap
orig. The Fellowship of the Ring
Forfatter(e)J.R.R. Tolkien
SpråkEngelsk
SjangerEpisk fantasy, fantasy
Utgitt29. juli 1954
ForlagGeorge Allen & Unwin Limited

Ringens brorskap er det første av tre bind i den episke romanen Ringenes herre av J.R.R. Tolkien. Bindet er delt inn i to bøker, Bok I og Bok II. Den ble opprinnelig utgitt 29. juli 1954 i Storbritannia og kom i norsk oversettelse ved Nils Werenskiold i 1973, ved Torstein Bugge Høverstad i 1981 og på nynorsk ved Eilev Groven Myhren i 2006.

Filmen Ringens brorskap er bygget på denne boka.

Handlingsreferat fra Ringens brorskap[rediger | rediger kilde]

Første bok: Ringens reise begynner[rediger | rediger kilde]

Bilbo Lommelun feirer sin 111. bursdag på samme dag som Frodo Lommelun, arvingen hans, feirer sin 33. bursdag. På bursdagsfesten forsvinner Bilbo etter talen sin, til overraskelse for alle gjestene. Bilbo drar sin vei på det han kaller en permanent ferie. Han forlater alle sine eiendeler, og etter litt overtalelse av trollmannen Gandalv, den magiske ringen til Frodo. Gandalv ber Frodo om å holde ringen hemmelig, og drar sin vei.

I løpet av de neste sytten årene besøker Gandalv Frodo med jevne mellomrom, men drar av sted igjen etter en kort stund. Så en vårnatt kommer Gandalv for å varsle Frodo om de mørke sidene av ringen, det er Den ene ringen, herskerringen. Smidd av Sauron, ringen ble brukt av ham til å undertrykke og styre Midgard. I krigen mot Sauron ble han beseiret av alvenes konge Gil-galad og Gondors konge Elendil, selv om de begge ble drept i slaget. Ringen ble kappet av Saurons hånd av Isildur, kongens sønn. Da flyktet Sauron og det var mange år med fred i Midgard. Men ringen ble ikke ødelagt. Isildur tok ringen for seg selv, men ringen forrådte Isildur og han ble drept. Ringen ble borte i elven Anduin. Etter mange år kom den i hendene til skapningen Gollum, som holdt den gjemt dypt inne i Tåkefjellene i mange år. Ringen kom så i hendene på Bilbo,som det står om i Hobbiten, og så blitt gitt vidre til Frodo. Sauron hadde nå gjenoppstått, og han hadde dratt tilbake til sitt tilfluktssted i landet Mordor, og han brukte all sin makt for å finne ringen. Gandalv forteller Frodo om ringens evne til å påvirke den som bærer den og de rundt han hvis den bæres for lenge. Gandalv advarer om at ringen ikke lenger er trygg i Hobsyssel, fordi Gandalv hadde snakket med Gollum, og han sa at han hadde blitt tatt til fange av Sauron og torturert til å si at det var en hobbit med navnet Lommelun fra Hobsyssel. Gandalv råder Frodo til at det beste ville være å fjerne ringen fra Hobsyssel. Gandalv håper Frodo kan nå Kløvendal, der han mener Frodo og ringen vil være trygge fra Sauron, i hvert fall for en stund. Samvis Gamgod, Frodos gartner, blir oppdaget i å sniklytte på samtalen deres, og av lojalitet til sin herre, bestemmer Sam seg for følge Frodo på hans reise.

Over sommeren planlegger Frodo å forlate sitt hjem i Lommekroken, under dekke av at han skal flytte til et avsides område av Hobsyssel for å pensjonere seg. Han planlegger å «flytte» høsten etter Bilbos og hans egen fødselsdag. Frodo får hjelp med planene av vennene hans Pippin (Peregrin Tók), Munti (Muntiadok Brennibukk), Sam (Samvis Gamgod), og Bolla (Fredegar Buttel), men Frodo har ikke fortalt dem om hans egentlige planer om å forlate Hobsyssel, han har heller ikke fortalt dem om ringen.

Ved midtsommer, forteller Gandalv Frodo at han må dra for å ordne noen viktige saker, men han vil komme tilbake før Frodo drar. Frodo nyter de siste ukene hjemme mens han venter på at Gandalv skal komme tilbake, men etter hvert som fødselsdagen hans og avreisen nærmer seg er ikke Gandalv blitt sett eller hørt fra. Frodo bestemmer seg for å dra uten Gandalv. Munti og Bolla tar det siste av Frodos eiendeler med ei vogn til hans nye hjem i Krikhølen. Frodo, Sam og Pippin går til fots og bruker de mindre brukte veiene for å reise ubemerket.

På de tre hobbitenes reise møter de ringskrømtene eller Nazgûl som tjener Sauron. Det er ni slike ringskrømt og de er Mørkets Herre mest fryktelige tjenere. Hobbitene oppdager at Nazgulene leter etter Frodo og ringen, men med hjelp av noen alver og Farmer Maggot når de til slutt Krikhølen på de østlige grenser av Hobsyssel. Der avslører Munti, Pippin, Sam, og Bolla at de vet om Frodos plan om å forlate Hobsyssel og at de vet om ringen. Sam, Munti og Pippin bestemmer seg for å dra med Frodo, mens Bolla blir igjen som en avledning.

Hobbitene drar gjennom Gammleskogen, i håp om å unngå Nazgûlene, og med hjelp av Tom Bombadil, klarer de å nå landsbyen Bri, der møter de Vidvandre, en venn av Gandalv. Han blir deres guide til Kløvendal.

Selv med Vidvandres som guide er ikke denne delen av reisen uproblematisk. På Blåstertopp blir de overfalt av fem Nazgûl. Frodo blir stukket i skulderen av et morgul blad, en forgiftet kniv. Nazgûlene ble jaget vekk av Vidvandre. En del av kniven satt fortsatt fast i Frodos skulder, noe som gjorde at han blir sykere etter hvert som de reiser vidre. Vidvandre fører hobbitene på gamle veier for å unngå oppmerksomhet. Ettersom de reisende nærmer seg Kløvendal møter de Glorfindel, en mektig alv sendt av Elrond for å finne Vidvandre og hobbitene. Han hjelper dem å nå elven Bruinen på grensen av Kløvendal. Ved elveleiet har alle ni Nazgûlene laget en felle. Glorfindels hest løper fra forfølgerne og tar Frodo over elveleiet. Nazgûlene prøver å følge etter, men blir stoppet av en gigantisk bølge i form av galloperende hester. Flommen ble laget av Elrond, Herre av Kløvendal, men formen av de galopperende hestene var en tilføyelse fra Gandalv. Nazgûlene ble feid bort av elva. Til slutt faller Frodo sammen i bevisstløshet på elvebredden.

Andre bok: Ringen farer mot sør[rediger | rediger kilde]

Bok II starter i Kløvendal. Frodo har blitt helbredet av Elrond og oppdager at Bilbo har vært bosatt i Kløvendal. Elrond har tilkalt et rådsmøte, tilstede er blant annet Gandalv, Frodo og Bilbo. Elrond forteller historien om ringen og om hvordan ringen gikk tapt etter slaget ved Sverdliljevollene. Gandalv fortsetter historien og forteller om hvordan Ringen ble funnet av Gollum. Bilbo og Frodo forteller om sine egne opplevelser om funnet av ringen og Frodos reise til Kløvendal. Gandalv forklarer også hvorfor han ikke kom for å følge Frodo fra Hobsyssel. Han hadde dratt til Jarnagard, hvor den mektige trollmannen Sarumann bor, for å søke hjelp og om råd. Sarumann var leder for Det hvite råd og den største av istarene. Han hadde lenge studert Saurons kunster, og historien om den ene ringen. Imidlertid hadde Sarumann vendt seg mot dem, som Gandalv finner ut til sin forferdelse ønsker Sarumann ringen for seg selv. Sarumann tar Gandalv til fange i tårnet sitt, Orthanc, og har rett i sine mistanker om at Gandalv vet hvor ringen er. Gandalv gir seg ikke, og klarer å flykte fra Orthanc. Han lærer at Sarumann ikke enda er i Saurons tjeneste, og at han lager sin egen hær av orker. Gandalv spredte budskapet om at Sarumann nå var en fiende, og dro mot Kløvendal, vel vitende om at han ikke kunne nå Hobsyssel i tide for å slå følge med Frodo. I Elronds råd ble det lagt en plan som gikk ut på å kaste ringen i Dommedagsberget i Mordor, noe som vil ødelegge ringen og blir slutten på Sauron en gang for alle. Frodo blir valgt til å være ringbærer, og setter ut fra Kløvendal med åtte følgesvenner: To menn, Vidvandre, (som viser seg å være Aragorn, Isildurs arving) og Boromir, sønn av Gondors riksforstander. Alveprinsen Legolas fra Myrkskog, Frodos gamle venn og mektige trollmann, Gandalv. Dvergen Gimli og Frodos tre følgesvenner. Disse ni ble kalt Ringens brorskap og ble valgt til å representere alle Midgards frie raser, og som en motvekt til de ni Nazgûlene. Deres forsøk på å krysse Tåkefjellene ble hindret av kraftige snøstormer, og de blir tvunget til å ta veien under fjellene, gjennom Moria, et gammelt dvergrike. Det viser seg at det nå er fullt av orker og andre onde skapninger. Under slaget som følger kjemper Gandalv mot en Balrog, og begge faller ned i avgrunnen.

De resterende åtte medlemmene av brorskapet flykter fra Moria og drar mot alvebyen i Lothlórien, der de får gaver fra herskerne Celeborn og Galadriel som viser seg å være nyttige senere på deres reise. Etter at de forlot Lórien viser ringen sine onde og ødeleggende krefter. Når Frodo er alene en stund for å avgjøre brorskapets vidre skjebne, prøver Boromir å ta ringen fra ham. Frodo ender opp med å ta på seg ringen for å slippe unda. Mens resten av brorskapet sprer seg for å finne Frodo, bestemmer Frodo at brorskapet må splittes, fordi ringen var for ond. Frodo bestemmer seg for å reise i hemmelighet til Mordor, men Sam blir med han, og sammen satte de i vei mot Mordor. Brorskapet var brutt.

Se også[rediger | rediger kilde]