Bruinen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Bruinen eller Stribrumla er in elv fra J.R.R. Tolkiens fiktive verden Midgard. Denne elva dukker først opp i Hobbiten og siden også i Ringenes herre. Bruinen begynte der som to små elver i Tåkefjellene, den ene av dem begynte ved Høypasset hvor senere Ork-tårnet ble bygd.

Elva Bruinen skapte den søndre grensen til kongeriket Arnor og siden til det lille riket Rhudaur, sør for denne elva lå Eregion eller Hollin.

Den søndre delen av Bruinen flyter gjennom den dype dalen hvor Elrond grunnla tilfluksstedet Imladris eller Kløvendal. Elrond hadde delvis kontroll over elva.

Bruinen hadde bare et sted hvor den kunne bli krysset, og det var et vadested nær ved Kløvendal. Dette vadestedet, og av og til også elva, ble kalt Villmarkens kant.

Da Thorin Eikenskjold og hans kompani gikk for å ta tilbake Erebor passerte de Bruinen etter deres eventyr med trollene, før den lange pausen i Kløvendal.

På begynnelsen av krigen om ringen ble Frodo Lommelun ridd over vadestedet i Bruinen av Glorfindels hest Asfaloth da han ble jaget av Ringskrømtene, etter at Frodo var blitt skadet på Blåstertopp. Da de var fremme ved elva skapte Gandalv og Elrond en stor flom som slukte Ringskrømtene og hesten hestene til Ringskrømtene og ødela deres fysiske form, og dette gjorde at Ringens brorskap fikk litt mer tid.