Blåstertopp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Blåstertopp (Sindarin: Amon Sûl, Vindens Ås) er en fiktiv ås fra J.R.R. Tolkiens Midgard. Den ligger i Eriador, og er den sørligste og høyeste av åsene i åsrekken Blåsteråsene.

Blåstertopp overvåker den store østveien øst for Bri, omtrent midtveis mellom Hobsyssel og Kløvendal. Åsen reiser seg tusen fot over bakken rundt, og der var det et vakttårn i Arnors dager. Vakttårnet og befestningen ble ødelagt og brent i året 1409 i det tredje tidevervet, men toppen er ennå omkranset med en ring av steiner. En sti leder opp på åsen fra nordvest, og dette forbant Amon Sûl med de andre småfortene i Blåsteråsene. Tårnet på Amon Sûl holdt en gang i tiden en av de syv Palantírene.

Blåstertopp er ikke nevnt i Hobbiten, men det flere ting som hender der i Ringenes herre. Etter at de fire hobbitene, Frodo, Sam, Munti og Pippin, flykter fra Bri sammen med Vidvandre unngår de hovedveien og kommer opp på Blåstertopp nordfra. På toppen oppdager de et budskap fra Gandalv, og de ser at 5 av Ringskrømtene nærme seg åsen, fra veien, på sørsiden. Den natten de tilbrakte i et søkk i åssiden ble de angrepet av Ringskrømtene, og Frodo ble stukket i skulderen av et Morgul blad, en forgiftet kniv, men de ble drevet vekk av de andre hobbitene og Vidvandre.