Hopp til innhold

Rastrelliger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rastrelliger
indisk makrell (R. kanagurta)
Nomenklatur
Rastrelliger
Jordan & Starks in Jordan & Dickerson, 1908
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseBeinfisker
OrdenPiggfinnefisker
FamilieMakrellfamilien
Økologi
Antall arter: 3
Habitat: epipelagisk i kystfarvann
Utbredelse: det indopasifiske området
Inndelt i
  • Rastrelliger brachysoma
  • Rastrelliger faughni
  • indisk makrell (R. kanagurta)

Rastrelliger er en slekt av makreller.

Kroppen er langstrakt og litt flattrykt fra sidene. Øynene har øyelokk og ryggfinnene sitter langt fra hverandre. Første ryggfinne har 8–11 piggstråler og andre ryggfinne 12 bløtstråler. Det er fem småfinner på ryggsiden og fem småfinner på buksiden. Det er to små langsgående kjøler ved basis av halefinnen, men ingen stor kjøl midt på sporden.

Skjellene bak hodet og rundt ryggfinnene er større enn på resten av kroppen, men det er ikke noe velutviklet panser. Ryggen er blågrønn med to rader av svarte flekker ved basis av ryggfinnene. Det er aldri vertikale striper som hos den nærstående slekten Scomber. Alle artene har svømmeblære. Maksimal lengde er rundt 35 cm.

Alle artene er stimfisker som svømmer pelagisk i tropiske kystfarvann. Temperaturen på overflatevannet bør være minst 17 °C. Unge fisker tar planteplankton og små typer dyreplankton, mens de voksne tar større plankton som reke- og fiskelarver.

Indisk makrell (R. kanagurta) har den største utbredelsen og finnes fra Sør-Afrika, Seychellene og Rødehavet østover forbi Indonesia og Nord-Australia til Melanesia, Mikronesia, Samoa, Kina og Ryukyuøyene. Denne arten har også trengt inn i det østre Middelhavet gjennom Suezkanalen. De andre to artene har en mer begrenset utbredelse i de sørøstasiatiske havområdene der alle tre artene lever side om side.

Det fiskes mye etter Rastrelliger, spesielt i Indonesia, Thailand, India, Malaysia og Filippinene. I Thailand kalles denne fisken pla thu, og den selges på markedene med hodet knekket nedover.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Pla thu på et marked i Chiang Mai