Scomber

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Scomber
spansk makrell (S. colias)
spansk makrell (S. colias)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Scomber
L., 1758
Norsk(e) navn:
Hører til: makrellfamilien,
piggfinnefisker,
Percomorpha
Antall arter: 4
Habitat: pelagisk i kystfarvann
Utbredelse: kosmopolitisk i tempererte havområder
Arter:

Scomber er en slekt av makreller.

Kroppen er langstrakt og ganske rund i tverrsnitt. Øynene har øyelokk og ryggfinnene sitter langt fra hverandre. Første ryggfinne har 8–13 piggstråler og andre ryggfinne 12 bløtstråler. Det er fem småfinner på ryggsiden og fem småfinner på buksiden. Det er to små langsgående kjøler ved basis av halefinnen, men ingen stor kjøl midt på sporden.

Skjellene bak hodet og rundt ryggfinnene er større enn på resten av kroppen, men det er ikke noe velutviklet panser. Ryggen er stålblå med utydelig bølgeformede striper. Buken er sølvfarget eller gul. Det er aldri noen rader av svarte flekker ved basis av ryggfinnene som hos den nærstående slekten Rastrelliger. Alle arter, unntatt makrell (S. scombrus), har svømmeblære. Maksimal lengde er rundt 50 cm, og vanlig lengde er opptil 30 cm.

Alle artene svømmer pelagisk i de øvre vannlagene i kystfarvann. På grunn av at den mangler svømmeblære, kan makrell raskt endre dybde, og denne arten står dypt om vinteren. Scomber forekommer i alle tempererte farvann, mens Rastrelliger overtar i det tropiske indopasifiske området.

De er utpregede stimfisker som svømmer sammen med andre individer med samme størrelse. Noen ganger inngår andre arter, som taggmakreller, i stimene. Makrellene er planktonetere, som filtrerer hoppekreps og andre krepsdyr fra vannet. Store individer tar også små fisk og blekkspruter. Selv blir de jaktet på av tunfisk, seilfisker, delfiner, seler og pelikaner. Larvene er kannibaler inntil de er så store at de begynner å svømme i stim.

I denne artikkelen følges FishBase som regner spansk makrell (S. colias) i Atlanterhavet som en egen art. Hos Collette & Nauen og i FAOs fangststatistikk regnes denne populasjonen som en underart av stillehavsmakrell (S. japonicus).

Scomber er blant de viktigste av alle fiskeslag i kommersielt fiske, og årlig fangst ligger på rundt 2,4 millioner tonn. Spesielt viktig er stillehavsmakrell i vid betydning der fangsten i 2010 var på 1,6 millioner tonn. Det vanligste fiskeredskapet er ringnot, men makreller fiskes også på mange andre måter.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Makreller (S. scombrus) på is