Indisk makrell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Indisk makrell
Indisk makrell
Vitenskapelig(e)
navn
:
Rastrelliger kanagurta
Cuvier, 1816
Norsk(e) navn: indisk makrell
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Beinfisker
Orden: Piggfinnefisker
Familie: Makrellfamilien
Slekt: Rastrelliger
IUCNs rødliste:
ver 3.1
Utilstrekkelig informasjon for vurdering

DD — Data mangler

Habitat: epipelagisk i kystfarvann
Utbredelse: det indopasifiske området

Indisk makrell (Rastrelliger kanagurta) er en makrellart.

Den har smale, langsgående mørke striper på ryggsiden, som er gyllen hos nyfangede eksemplarer. Ved basis av brystfinnen er det en svart flekk. Ryggfinnene er gule med svarte spisser, hale- og brystfinnene er gulaktige, og de andre finnene er grålige. Maksimal lengde er 35 cm, og vanlig lengde er opptil 25 cm

Indisk makrell lever pelagisk i de øvre vannlagene i kystfarvann der vanntemperaturen er minst 17° C. Den er en stimfisk som svømmer sammen med andre individer med samme størrelse.

Unge fisker eter planteplankton og små arter av dyreplankton, som vannlopper, muslingkreps og larver av flerbørstemarker. Når de blir større, skifter de til andre byttedyr, noe som medfører at tarmkanalen blir relativt kortere. Voksne individer tar makroplankton, som larver av reker og fisk. Det er antatt at de kan leve minst fire år.

Arten finnes fra Sør-Afrika, Seychellene og Rødehavet østover forbi Indonesia og Nord-Australia til Melanesia, Mikronesia, Samoa, Kina og Ryukyuøyene. Denne arten har også trengt inn i det østre Middelhavet gjennom Suezkanalen.

Indisk makrell er viktig for kommersielt fiske i mange områder. Det skilles ofte ikke mellom de ulike Rastrelliger-artene. Ifølge FAOs fangststatistikk ble det tatt 265 201 tonn indisk makrell i 2010.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

En stim indisk makrell i Rødehavet