Røtkjølen naturreservat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Røtkjølen naturreservat
LandNorge[1]
KommuneElverum
FylkeInnlandet
Ligger iElverum
Nærmeste bosetningElverum
VerneformNaturreservat
Areal5362 daa
Opprettet1981
Kart
Røtkjølen naturreservat
61°08′08″N 11°47′34″Ø

Røtkjølen naturreservat er et naturreservat i Elverum kommune i Innlandet. Reservatet ligger i et våtmarksområde i Ulvådalen. Cirka 1 kilometer sør for Røtkjølen ligger Ulvåkjølen naturreservat. Begge ble opprettet samtidig den 12. desember 1981.

Formålet med naturreservatet er å bevare det viktige våtmarksområdet, og det spesielt interessante fuglelivet som er knyttet til det.[2] Elva Ulvåa renner gjennom den sørøstlige delen av reservatet, og er en viktig leveplass for bever. Omtrent halvparten av innsjøen Graslandsdammen ligger innenfor grensene til naturreservatet.

Pattedyr og fugler, samt deres hi og egg, er fredet innenfor reservatets grenser. Jakt er kun tillat på hare og hjortedyr.[2] Vanlige fuglearter i reservatet er blant annet Vipe, Gluttsnipe, Grønnstilk, Skogsnipe, Storspove, Enkeltbekkasin og ulike typer ender. Trane kan også tidvis observeres i området.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Common Database on Designated Areas, besøkt 26. juni 2021[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b «Forskrift om fredning av Røtkjølen naturreservat, Elverum kommune, Innlandet». Lovdata. 1981. Besøkt 5. mars 2024. 
  3. ^ «Røtkjølen naturreservat». Miljødirektoratet. u.d. Besøkt 5. mars 2024.