Joseph François Dupleix

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Joseph François Dupleix

Joseph François Dupleix, marki Dupleix (født 1. januar 1697 i Landrecies, død 10. november 1763 i Paris) var en fransk kolonitjenestemann. Han var generalguvernør for Frankrikes besittelser i India og deltok i rivaliseringen med britene om kontroll på det indiske subkontinent.[1][2]

Dupleix kom første gang til India i 1715. Han var sendt av sin far, som var direktør i Det franske ostindiske kompani. I 1720 ble han medlem av rådet som styrte Pondicherry og i 1731 ble han superintendent for det franske faktoriet i Chandernagore i Bengal. I 1842 fulgte utnevnelse til generalguvernør for Frankrikes kolonier i India. Som fransk leder i India ble han briten Robert Clives store rival i kampen om kontroll over Sør-India. I denne kampen allierte både franskmenn og briter seg med indiske herskere. Han benyttet, som den første, indiske infanterisoldater, trent av franske offiserer. Dupleix ledet i 1746 erobringen av Madras fra britene, men Frankrike måtte ved freden i Achen i 1748 gi byen tilbake til britene. Han forsvarte Pondicherry mot britisk angrep. Dupleix engasjerte seg i arvefølgestridene i Arcot og staten Hyderabad. En tid lykkes han i å sikre en franskvennlig nizam i Hyderabad.

Stridighetene medførte at det gikk dårlig med handelen til Det franske ostindiske kompani og i 1754 ble Dupleix avsatt som generalguvernør og kalt hjem til Frankrike.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hermann Kulke: History of India, London: Routledge, 1997, s. 210–214.
  2. ^ Surjit Mansingh: Concise Encyclopedia of Indian History, New Delhi: Vison Books, 2009, s. 233–234.