Andamanene og Nikobarene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kart over Andamanene and Nikobarene og hovedstaden Port Blair

Andamanene og Nikobarene (अंदमान और निकोबार द्वीप) (engelsk Andaman and Nicobar Islands) er et indisk forbundsterritorium bestående av to øygrupper i Bengalbukta. Hovedstaden er Port Blair. Ved folketellingen i 2011 hadde Andamanene og Nikobarene et folketall på 379 944.[1]

Geografi[rediger | rediger kilde]

Den sørligere øygruppen er Nikobarene, og strekker seg ned mot den indonesiske øya Sumatras nordvestspiss. Den nordligere øygruppen, Andamanene, strekker seg mot Myanmar. Andamanene og Nikobarene er adskilte administrasjonsdistikter i forbundsterritoriet

Den 26. desember 2004 ble øyene rammet av tsunamier utløst av en rekke undersjøiske jordskjelv langs en linje fra vest for Sumatra til Andamanøyene. Av flere grunner hadde øyene et uforholdsmessig stort tall på savnede/omkomne.[2] Befolkningen, da særlig på øya Katchal i Nikobarene, kunne ikke varsles: På samme måte som indianerbefolkningen på øyene sørvest for Sumatra har de fått beholde sitt urfolk-preg, og infrastruktur i form av kommunikasjonsmuligheter var dårlig utbygget. Dessuten ligger Nikobarene så nær jordskjelvsenteret at tsunamibølgene traff dem før varsel kunne ha blitt sendt ut.

Andamanene[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Andamanene

Andamanene omfatter 204 øyer. De viktigste og største er, fra nord til sør, North Andaman, Middle Andaman, South Andaman med hovedstaden, og Little Andaman. Avstanden fra den nordligste lille øya i Andamaner-gruppen til den nærmeste lille burmesiske øya er bare 40 km.

Det dyrkes te, mango, brødfrukt og kokos på øyene. Turistindustrien er voksende.

Andamanene hadde i 2001 et folketall på 314 239.

Nikobarene[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Nikobarene

Nikobarene består av 22 øyer. Den største er Great Nicobar. Befolkningen i øygruppen var i 2001 42 026.

Nikobarene ligger 150 km sør for Andamanene og er 189 km fra den indonesiske øya Sumatra i sørøst. Andaman- og Nikobarøyene skiller Bengalbukta fra Andamanhavet i øst.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Size, growth rate and distribution of population, Census of India, s. 47.
  2. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 26. januar 2005. Besøkt 28. januar 2005. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]