Hopp til innhold

Jharkhand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jharkhand

Kart over Jharkhand

LandIndias flagg India
StatusDelstat
Grunnlagt15. november 2000
HovedstadRanchi
Areal
 – Totalt
Rangert som nr. 15
79 700 km²
Befolkning
 – Totalt
Rangert som nr. 13
32 966 238 (2011[1])
Bef.tetthet413,83 innb./km²
Ant. distrikter24
TidssoneIST (UTC+05.30)
Offisiell(e) språkHindi
Politikk
GuvernørSyed Sibtey Razi
Parlament (ant.)ett kammer (81)
Annet
NettsideNettside
Forkortelse (ISO)IN-JH
Kart
Jharkhand
23°21′N 85°20′Ø

Jharkhand (hindi: झारखंड) er en delstat i det østlige India. Den ble fra 15. november 2000 skilt ut fra Bihar som den grenser mot i nord. I øst grenser den mot Vest-Bengal, i syd mot Orissa, i vest mot Chhattisgarh og Uttar Pradesh. Hovedstad er Ranchi. Noen andre større byer i delstaten er Bokaro, Dhanbad, Jamshedpur og Dumka. Området er også kjent som Vananchal.

Det meste av delstaten ligger på Chota Nagpur-høysletta hvor elvene Koel, Damodar, Brahmani, Kharkai og Subarnarekha har deres utspring. Jharkhand består for det meste av skog, der elefanter og tigre har sitt naturlige hjem. Det er forekomster av kull og jernmalm som utnyttes av industrisentre som Jamshedpur og Ranchi.

Jharkhand er et kjerneområde for urbefolkninger, der særlig santalene utgjør en stor befolkningsgruppe. Gjennom Santalmisjon har de skandinaviske land i tillegg til Storbritannia og USA lagt ned et omfattende bistandsarbeid siden 1867. Det første alfabetet på santali ble forfattet av gjøvikenseren Paul Olaf Bodding.

Jharkhand er hjemsted for et stort antall språk i tre store språkfamilier; sadri, hindi, urdu og bengali utgjør de indoariske språk, og korku, santali, mundari, bhumij, paharia og ho utgjør munda-språkene. I tillegg brukes de dravidiske språk, som er representert av korwa, oraon og sauria paharia.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]