Przewalskihest

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Przewalskihest
Przewalskihester i sitt naturlige habitat.
Przewalskihester i sitt naturlige habitat.
Vitenskapelig(e)
navn
:
Equus ferus przewalskii
[Equus przewalskii]
Alt. navn: przewalskihest, villhest,
Artstilhørighet: villhest,
hester,
upartåede hovdyr
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Mongolia

Przewalskihesten (Equus ferus przewalskii)(av mongolsk tахь takhi, kinesisk 野马 yehmah/yěmǎ) var lenge regnet som verdens siste overlevende villhest. DNA-tester foretatt i 2018 viser at den moderne przewalskihesten trolig stammer fra tamhester i den asiatiske Botai-kulturen, og senere forvillet seg.[1] [2] [3] Underarten er meget sjelden og sterkt truet av utryddelse, selv om det eksisterer et program for å sikre dens framtid. Przewalskihesten har 66 kromosomer, i motsetning til hester flest som har 64 kromosomer.

Przewalskihesten minner om en fjordhest i utseende, men denne underarten er fysisk mindre og har en mer tønneformet kroppsbygning enn vanlige hester. I likhet med fjordhesten har også przewalskihest stående kortvokst (stri) man. Przewalskihesten var utbredt i Mongolia og i tilstøtende landområder på Kinas side av grensen mellom disse landene, og da spesielt i enkelte områder av Gobiørkenen.

Den eurasiske villhesten døde ut i vill tilstand på 1960-tallet, men 13 eller 14 individer overlevde i dyrehager rundt om i verden. Den tyske zoologen Friedrich von Falz-Fein var den første som fanget en przewalskihest og klarte å få den til å formere seg i fangenskap. Etterkommere av hans avl dannet siden grunnlaget for å restituere villhesten, som nå bare overlever i egenskap av przewalskihesten. I 1945 var populasjonen av villhester i fangenskap på 31 dyr, et antall som etter planmessig avl var økt til cirka 150 dyr på begynnelsen av 1990-tallet. Eksemplarer etter dette avlsarbeidet har siden blitt ført tilbake til sitt naturlige habitat i Mongolia, der villhesten nå trives og formerer seg fritt i naturen. Et program for å sikre artens framtid som villhest er også igangsatt.

Przewalskihesten døde faktisk ut i vill tilstand og måtte gjenskapes, basert på eksemplarer som overlevde i ulike dyrehager rundt om i verden. En liten gruppe slike hester er siden gjenintrodusert i Mongolia, der hestene nå lever fritt igjen. For å bevare denne unike villhesten har man beskyttet hestens naturlige beiteområder som nasjonalpark.[4] I 2005 ble denne villhestbestanden beregnet til 258 dyr.[5] Per januar 2008 var det ifølge IUCN omkring 325 frittlevende przewalskihester i Mongolia. I tillegg finnes det omkring 120 slike villhester som brukes i avl av kinesiske myndigheter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]