Kloning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kloning betyr å skape en identisk kopi av noe. Det er en formering som gir arvemessig like individer som utgjør en klon. I biologi og genteknologi viser kloning til prosessen som lager kopier av DNA-fragmenter (molekylær kloning), celler (cellekloning) eller organismer. Når organismer reproduser seg aseksuelt kalles dette også gjerne kloning.

Reproduktiv kloning[rediger | rediger kilde]

Reproduktiv kloning er en av de to type kloningene. Reproduktiv kloning bruker somatisk cellekjerneoverføring til å skape dyr som er genetisk helt like. En cellekjerne fra et voksent individ (somatisk celle) settes inn i en eggcelle som har fått fjernet sin kjerne. Hvis dette egget begynner å dele seg normalt kan det settes inn i livmoren til en surrogatmor. Den første og mest kjente kloningen av dyr var i Skottland sommeren 1996, da sauen «Dolly» ble framstilt av sin mors jur. Kloningen ble gjennomført av Ian Wilmut, Keith H.S. Campbell og deres kolleger ved Roslin Institute nær Edinburgh. Etter dette ble kloning av mennesker gjort forbudt.

Kloning av husdyr med spesielt gode egenskaper forekommer i en del land. I Norge er kloning strengt regulert ved lov, og det er ikke lovlig å klone virveldyr eller krepsdyr. Dispensasjon kan gis til medisinsk eller biologisk forskning, men dispensasjon gis aldri for kloning av primater.[1]

Terapeutisk kloning[rediger | rediger kilde]

Terapeutisk kloning er en prosess der man ut fra en pasients egne celler produserer nye celler, kroppsdeler eller organer som er genetisk identiske med pasientens, til medisinske formål. Dette har til nå bare blitt oppnådd med deler av en urinblære.[2] En pasient som i dag får en organtransplantasjon må resten av livet gå på medisiner som hemmer immunforsvaret, slik at pasientens immunforsvar ikke angriper det fremmede organet. Dette og mangelen på organdonorer ville løses dersom man kunne "dyrke" nye organer til en pasient.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Torheim, N.K. (2011): Kloning. Genialt No 3, side 21
  2. ^ http://www.usatoday.com/tech/columnist/aprilholladay/2006-05-15-cloning_x.htm

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]