Lelystad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lelystad
Lelystad Railway Bus Station.jpg

Flagg

Våpen

LocatieLelystad.png

LandNederland Nederland
ProvinsFlevoland
StatusKommune
Grunnlagt1. januar 1980
Oppkalt etterCornelis Lely, by
Adm. senterLelystad
TidssoneUTC+01:00
Postnummer8200–8249
Retningsnummer0320
Areal
 – Totalt
 – Land
 – Vann

765.45 [1] km²
231.54 km²
533,91 km²
Vannfylt arealandel69,59%
Befolkning77 260 (okt. 2017[2])
Bef.tetthet334 innb./km²
Antall husholdninger33 029
Høyde o.h.-3 meter
Nettsidehttp://www.lelystad.nl Nettside
Politikk
OrdførerIna Adema (2016)

Lelystad
52°31′00″N 5°29′00″Ø

Lelystad er en kommune og by i Nederland, og er provinshovedstad i provinsen Flevoland. Byen er bygget på tørrlagt land, ble grunnlagt i 1967 og er oppkalt etter Cornelis Lely som konstruerte Afsluitdijk – demningen som gjorde tørrleggingen mulig. Lelystad ligger om lag 5 meter under havnivå.

Historie[rediger | rediger kilde]

Lelystad er bygget på bunnen av den forhenværende Zuiderzee. For omtrent 6500 år siden lå dette våtområdet høyere enn høyvannsnivået og var befolket; siden da har Nederland stadig sunket. Ved Swifterbant nær Lelystad fant man det eldste menneskelige skjelett i Vest-Europa. På grunn av økende vannivå og stormer ble torvmyrene vasket bort, og Lacus Flevo (romersk tid) vokste til å bli innsjøen Almere (middelalderen) og til slutt Zuiderzee (sydlige sjø). Zuiderzee var den viktigste transportveien fra Amsterdam til Nordsjøen og Hansa-byene. Takket være de mange skipsvrakene i Flevoland huser Lelystad nå det nasjonale senteret for maritim historie, med et museum og verftet som bygde replikaen av skipet Batavia.

Etter andre verdenskrig fortsatte Zuiderzeewerken med å lage polderen Østre Flevoland. I 1950 started arbeidet med flere konstruksjonsøyer midt i IJsselmeer. Lelystad-Haven var den største øya, og trebrakkene der huset et samfunn av dikebyggere. I 1955 nådde de fastlandet, noe som gjorde det mulig å kjøre bil til Lelystad. En av de tre pumpestasjonene som tørrla polderen i juni 1957 var den diesel-drevne Wortman i Lelystad-Haven. Frem til 1967 var de eneste innbyggerne i Lelystad tekniske ingeniører, arbeidere og oppsynsmenn som hadde bodd på den forhenværende konstruksjonsøya.

For mer informasjon om Lelystads historie kan du besøke Nieuw Land Heritage Centre.

Fremtid[rediger | rediger kilde]

Det er planlagt en jernbanetrasé fra Lelystad til Dronten, Kampen og Zwolle.

Zuiderzeelijn er en foreslått jernbanetrasé som kan forbinde Lelystad med Emmeloord, Heerenveen og Groningen. I et alternativ er Zuiderzeelijn foreslått som et maglev-tog som kan gi en raskere forbindelse mellom Amsterdam og Groningen. Et mer realistisk alternativ er en konvensjonell jernbanelinje med tillatt hastighet opp mot 200 km/t.

Andre planer for den nære framtid inkluderer utvikling av kystområdene (Lelystad grenser til både Markermeer og IJsselmeer) for turist- og kommersielle formål.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Kerncijfers wijken en buurten». CBS Statline (nederlandsk). CBS. 2. juli 2013. Besøkt 12. mars 2014. 
  2. ^ «Bevolkingsontwikkeling; regio per maand». CBS Statline (nederlandsk). CBS. 27. oktober 2017. Besøkt 27. oktober 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]