Lelystad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lelystad
Lelystad

Flagg

Våpen

Kart over Lelystad

52°30′N 5°28′ØKoordinater: 52°30′N 5°28′Ø
LandNederland Nederland
ProvinsFlevoland
StatusKommune
Adm. senterLelystad
OrdførerIna Adema
Areal
 – Totalt:
 – Land:
 – Vann:

765,39 km²
232,74 km²
532,65 km²
Befolkning74 219 (31. mai 2009)
Bef.tetthet96,97 innb./km²
Høyde over havet-3 meter

Lelystad
52°31′0″N 5°29′0″E

Lelystad er en kommune og by i Nederland, og er provinshovedstad i provinsen Flevoland. Byen er bygget på tørrlagt land, ble grunnlagt i 1967 og er oppkalt etter Cornelis Lely som konstruerte Afsluitdijk – demningen som gjorde tørrleggingen mulig. Lelystad ligger om lag 5 meter under havnivå.

Historie[rediger | rediger kilde]

Lelystad er bygget på bunnen av den forhenværende Zuiderzee. For omtrent 6500 år siden lå dette våtområdet høyere enn høyvannsnivået og var befolket; siden da har Nederland stadig sunket. Ved Swifterbant nær Lelystad fant man det eldste menneskelige skjelett i Vest-Europa. På grunn av økende vannivå og stormer ble torvmyrene vasket bort, og Lacus Flevo (romersk tid) vokste til å bli innsjøen Almere (middelalderen) og til slutt Zuiderzee (sydlige sjø). Zuiderzee var den viktigste transportveien fra Amsterdam til Nordsjøen og Hansa-byene. Takket være de mange skipsvrakene i Flevoland huser Lelystad nå det nasjonale senteret for maritim historie, med et museum og verftet som bygde replikaen av skipet Batavia.

Etter andre verdenskrig fortsatte Zuiderzeewerken med å lage polderen Østre Flevoland. I 1950 started arbeidet med flere konstruksjonsøyer midt i IJsselmeer. Lelystad-Haven var den største øya, og trebrakkene der huset et samfunn av dikebyggere. I 1955 nådde de fastlandet, noe som gjorde det mulig å kjøre bil til Lelystad. En av de tre pumpestasjonene som tørrla polderen i juni 1957 var den diesel-drevne Wortman i Lelystad-Haven. Frem til 1967 var de eneste innbyggerne i Lelystad tekniske ingeniører, arbeidere og oppsynsmenn som hadde bodd på den forhenværende konstruksjonsøya.

For mer informasjon om Lelystads historie kan du besøke Nieuw Land Heritage Centre.

Fremtid[rediger | rediger kilde]

Det er planlagt en jernbanetrasé fra Lelystad til Dronten, Kampen og Zwolle.

Zuiderzeelijn er en foreslått jernbanetrasé som kan forbinde Lelystad med Emmeloord, Heerenveen og Groningen. I et alternativ er Zuiderzeelijn foreslått som et maglev-tog som kan gi en raskere forbindelse mellom Amsterdam og Groningen. Et mer realistisk alternativ er en konvensjonell jernbanelinje med tillatt hastighet opp mot 200 km/t.

Andre planer for den nære framtid inkluderer utvikling av kystområdene (Lelystad grenser til både Markermeer og IJsselmeer) for turist- og kommersielle formål.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]