Jack Sparrow

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Johnny Depp as Captain Jack Sparrow

Kaptein Jack Sparrow er en fiktiv rolleskikkelse i de amerikanske eventyrfilmene Pirates of the Caribbean fra 2003, 2005, 2007 og 2011, og 2017. Figuren blir spilt av skuespilleren Johnny Depp.

Inspirasjon[rediger | rediger kilde]

Johnny Depp påstår at Rolling Stones-gitarist Keith Richards, som skal spille Sparrows far i den tredje filmen, og Pépe Le Pewi (fra Looney Tunes) var inspirasjonskilder for ham. Depp har i tillegg sagt at han forestilte seg at piratene var «som datidens rockestjerner» og at han vil portrettere kaptein Jack Sparrow som «seksuelt ambisiøs».

Biografi[rediger | rediger kilde]

Tiden før Pirates of the Caribbean-filmene[rediger | rediger kilde]

I den fiktive verdenen der Pirates of the Caribbean utspiller seg, er Jack Sparrow født i India den 25. oktober og er sønn av kaptein Teague Sparrow. Takket være den offisielle Disney-siden på internett og spillet som er basert på filmserien, har man funnet ut at Jack var ansatt av Det britiske ostindiske kompani. Han var kaptein på skipet The Wicked Wench, et handelsskip, der han utførte jobber for Cutler Beckett. Men, etter å ha avslått en ordre om å transportere slaver, beordret Beckett destruksjonen av The Wicked Wench og brennemerket Jack med piratmerket.

Jack tok den nye livsstilen til seg, og ble etterhvert en veldig hemmelighetsfull pirat med intet ønske om å returnere til et liv der man var under kommando av andre. Senere overtalte Jack Davy Jones til å heve hans gamle skip, som han deretter omdøpte til The Black Pearl.

Pirates of the Caribbean: Curse of the Black Pearl[rediger | rediger kilde]

Rundt et tiår før begynnelsen av filmen, gjør Jacks mannskap mytteri mens de leter etter det legendariske aztekiske gullet, og etterlater Jack på en liten øy med ikke noe annet enn en pistol med ett skudd (noe som gir den etterlatte en mulighet til å begå selvmord). Sparrow har flaks, og blir reddet av romsmuglere, og begynner å planlegge sin hevn mot førstestyrmannen som ledet mytteriet: Hector Barbossa. Jack tar vare på pistolen og sparer det ene skuddet til Barbossa.

Når han ti år senere kommer til Port Royal blir han arrestert for piratvirksomhet. Mens han sitter i fengsel, møter han Will Turner, sønnen til Støvlestropp Bill. Siden Sparrow kjenner til forbannelsen som har rammet mannskapet på The Black Pearl, vet han at Turners barn er den eneste som kan bryte forbannelsen (blod må gis og Will er den eneste levende kilden med Støvlestropps blod). Til tross for sterkt hat mot piratvirksomhet, blir Turner med Sparrow til Tortuga for å finne et skip og mannskap for så å seile til Isla de la Muerta for å finne Pearl og redde Wills store kjærlighet, Elizabeth Swann – som ble kidnappet fra Port Royal av Barbossa (etter at hun identifiserte seg selv som "Elizabeth Turner") – og reversere forbannelsen.

Med en gang Jack får satt sammen et mannskap, tar han igjen skipet sitt. Et sjøslag finner sted, og resulterer i at Jack og Elizabeth blir satt igjen på den samme øya som Jack en gang ble forlatt på. Heldigvis bruker Elizabeth det gjemte romlageret til å starte en brann (til Jacks misnøye) og tiltrekker seg oppmerksomheten til Marinen, og får redningsskipet til å "angripe" Isla de la Muerta. Jack sniker seg inn og klarer å holde Will i live ved å informere Barbossa om Marinens nærvær. Han oppfordrer Barbossa til å sende ut mannskapet for å slåss mot soldatene. Sparrow og Barbossa blir trukket inn i en sverdduell, der Barbossa etter en stund tror at han har gitt Sparrow dødelige skader – men Sparrow snubler bakover inn i månelyset og avslører at han stjal en mynt og forbannet seg selv. Mot slutten blir forbannelsen løftet like etter at Jack skyter Barbossa med det samme skuddet han ble gitt 10 år tidligere. Barbossa begynner å triumfere og snakker om at Jack sløste bort kula, men det går opp for ham at slaget er tapt når han ser Will slippe en blodig mynt ned i kista, og faller død om. Mannskapet til Barbossa, som nå er dødelige og normale i månelys, overgir seg på marinens skip.

Etter kampene blir Sparrow arrestert og dømt til døden i Port Royal, men med Wills og Elizabeths hjelp rømmer han ved å falle baklengs i sjøen der The Black Pearl venter på ham. Jack Sparrow tar endelig sin rettmessige plass som kaptein på Pearl.

Se også[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.