Hopp til innhold

Jack Sparrow

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Johnny Depp som kaptein Jack Sparrow

Kaptein Jack Sparrow er en fiktiv rolleskikkelse i de amerikanske eventyrfilmene Pirates of the Caribbean fra 2003, 2006, 2007 og 2011, og 2017. Figuren blir spilt av skuespilleren Johnny Depp.

Inspirasjon[rediger | rediger kilde]

Johnny Depp påstår at Rolling Stones-gitarist Keith Richards, som skal spille Sparrows far i den tredje filmen, og Pépe Le Pewi (fra Looney Tunes) var inspirasjonskilder for ham. Depp har i tillegg sagt at han forestilte seg at piratene var «som datidens rockestjerner» og at han vil portrettere kaptein Jack Sparrow som «seksuelt tvetydig».

Biografi[rediger | rediger kilde]

Tiden før Pirates of the Caribbean-filmene[rediger | rediger kilde]

I den fiktive verdenen der Pirates of the Caribbean utspiller seg, er Jack Sparrow født i India den 25. oktober og er sønn av kaptein Teague Sparrow. Takket være den offisielle Disney-siden på internett og spillet som er basert på filmserien, har man funnet ut at Jack var ansatt av Det britiske ostindiske kompani. Han var kaptein på skipet The Wicked Wench, et handelsskip, der han utførte jobber for Cutler Beckett. Men, etter å ha avslått en ordre om å transportere slaver, beordret Beckett destruksjonen av The Wicked Wench og brennemerket Jack med piratmerket.

Jack tok den nye livsstilen til seg, og ble etterhvert en veldig hemmelighetsfull pirat med intet ønske om å returnere til et liv der man var under kommando av andre. Senere overtalte Jack Davy Jones til å heve hans gamle skip, som han deretter omdøpte til The Black Pearl.

Pirates of the Caribbean: Curse of the Black Pearl[rediger | rediger kilde]

Rundt et tiår før begynnelsen av filmen, gjør Jacks mannskap mytteri mens de leter etter det legendariske aztekiske gullet, og etterlater Jack på en liten øy med ikke noe annet enn en pistol med ett skudd (noe som gir den etterlatte en mulighet til å begå selvmord). Sparrow har flaks, og blir reddet av romsmuglere, og begynner å planlegge sin hevn mot førstestyrmannen som ledet mytteriet: Hector Barbossa. Jack tar vare på pistolen og sparer det ene skuddet til Barbossa.

Når han ti år senere kommer til Port Royal blir han arrestert for piratvirksomhet. Mens han sitter i fengsel, møter han Will Turner, sønnen til William «Bootstrap Bill» Turner. Siden Sparrow kjenner til forbannelsen som har rammet mannskapet på The Black Pearl, vet han at Turners barn er den eneste som kan bryte forbannelsen (blod må gis og Will er den eneste levende kilden med Støvlestropps blod). Til tross for sterkt hat mot piratvirksomhet, blir Turner med Sparrow til Tortuga for å finne et skip og mannskap for så å seile til Isla de la Muerta for å finne Pearl og redde Wills store kjærlighet, Elizabeth Swann – som ble kidnappet fra Port Royal av Barbossa (etter at hun identifiserte seg selv som "Elizabeth Turner") – og reversere forbannelsen.

Med en gang Jack får satt sammen et mannskap, tar han igjen skipet sitt. Et sjøslag finner sted, og resulterer i at Jack og Elizabeth blir satt igjen på den samme øya som Jack en gang ble forlatt på. Heldigvis bruker Elizabeth det gjemte romlageret til å starte en brann (til Jacks misnøye) og tiltrekker seg oppmerksomheten til Marinen, og får redningsskipet til å "angripe" Isla de la Muerta. Jack sniker seg inn og klarer å holde Will i live ved å informere Barbossa om Marinens nærvær. Han oppfordrer Barbossa til å sende ut mannskapet for å slåss mot soldatene. Sparrow og Barbossa blir trukket inn i en sverdduell, der Barbossa etter en stund tror at han har gitt Sparrow dødelige skader – men Sparrow snubler bakover inn i månelyset og avslører at han stjal en mynt og forbannet seg selv. Mot slutten blir forbannelsen løftet like etter at Jack skyter Barbossa med det samme skuddet han ble gitt 10 år tidligere. Barbossa begynner å triumfere og snakker om at Jack sløste bort kula, men det går opp for ham at slaget er tapt når han ser Will slippe en blodig mynt ned i kista, og faller død om. Mannskapet til Barbossa, som nå er dødelige og normale i månelys, overgir seg på marinens skip.

Etter kampene blir Sparrow arrestert og dømt til døden i Port Royal, men med Wills og Elizabeths hjelp rømmer han ved å falle baklengs i sjøen der The Black Pearl venter på ham. Jack Sparrow tar endelig sin rettmessige plass som kaptein på Pearl.

Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest[rediger | rediger kilde]

Ett år etter hendelsene i den første filmen, er Jack Sparrow på jakt etter Dead Man's Chest, som inneholder hjertet til kaptein Davy Jones. Sparrow gjorde tidligere en avtale med Jones, for å heve den sunkne Black Pearl og gjøre Sparrow til kaptein i tretten år. Nå er denne gjelden forfalt, og Sparrow må enten tjene hundre år om bord på «Den flygende hollender», eller bli dratt til Davy Jones's Locker av Kraken. Hvis han kan finne kiste hans, kan Sparrow frigjøre sin egen sjel og kontrollere både Davy Jones og alle verdenshavene. I tillegg har Sparrow problemer på grunn av Lord Cutler Beckett, fra Det britiske ostindiske kompani. Beckett ønsker også å få tak i kisten til Davy Jones, og tvinger Will Turner til å lete etter Sparrow og hans magiske kompass.

Turner lokaliserer Sparrow og hans mannskap på Pelegosto, hvor de blir holdt fanget av kannibaler som har til hensikt å spise Sparrow til middag. Men de stikker av og reiser til Tia Dalma (en magisk kvinne som senere blr avslørt å egentlig være Calypso, bundet i sin menneskelige form) en tidligere elsker av Jones. Dalma gir Sparrow en krukke med jord og sand. Som kaptein på «den flyvende hollenderen» kan Jones kan bare gå i land en gang hvert 10. år. I tillegg er land det eneste området hvor Sparrow kan være helt trygg for Jones. Så Dalmia foreslår med krukken med jord er et stykke land Sparrow kan ta med seg på hans videre reiser. Sparrow inngår en ny avtale med Jones for å levere hundre sjeler, i bytte mot sin egen tjeneste på Den flyvende Hollenderen. Jones er enig, men beholder Wlll Turner frem til avtalen er gjennomført.

Sparrow forsøker å rekruttere sjømenn i Tortuga, hvor han møter Elizabeth Swann og James Norrington, sistnevnte har nå utviklet problemer med alkohol. Sparrow overbeviser Elizabeth om at Turner kan frigjøres ved å bruke det magiske kompasset for å finne Davy Jones kiste med hjertet. De reiser til Isla Cruces og finner Will, som har stukket av fra skipet til Jones - og har stjålet nøkkelen til kisten. Samtidig ønsker James Norrington å gjenopprette sin tidligere karriere i den britiske marinen ved å levere hjertet til Cutler Beckett. Norrington kommer seg unna med hjertet under en konflikt med Jones og hans mannskap, men Jones tilkaller Kraken. Når hun innser at Sparrow er Krakens eneste mål, fanger Elizabeth ham om bord på Black Pearl - samtidig som resten av mannskapet forlater skipet. Deretter sluker monsteret Sparrow, og drar hele skipet og sjelen hans til Davy Jones's Locker. Det overlevende mannskapet søker tilflukt hos Tia Dalma, som foreslår en kaptein som hun sier kan redde Sparrow: en gjenoppstått Hector Barbossa.

Pirates of the Caribbean: At World’s End[rediger | rediger kilde]

To måneder etter hendelsene i den forrige filmen, er Davy Jones hjerte og «den flygende Hollenderen» under kommando av Cutler Beckett. Han bruker Jones for å utrydde alle pirater. For å bekjempe Beckett samles de ni pirat-herrene i Brethren Court, ved Shipwreck Cove. Den eneste pirat-herren som mangler er Jack Sparrow, fordi han ble sendt til Davy Jones's Locker på slutten av forrige film. Men Sparrow er nødt til å delta under samlingen, fordi han aldri utpekte noen arving til hans plass ved retten. Alle de ni pirat-herrene må samlet for å kunne frigjøre hav-gudinnen Calypso, for å beseire Cutler Beckett.

Sammen med Elizabeth og Will Turner forsøker Hector Barbossa å lede Sparrows mannskap til Davy Jones's Locker. Men først må de stjele kart fra sjørøver-herren Sao Feng, som deretter dør og gir over sin plass ved Brethren Court til Elisabeth Swann. Etter at Sparrow endelig kommer seg løs fra kisten, blir han gjenforent med sin far: kaptein Teague Sparrow. Under en samtale med Beckett og Jones, gjør de en byttehandel: Sparrow i bytte mot Turner, som Jones og Beckett tidligere hadde tatt til fange.

The Black Pearl kjemper mot «Den flygende Hollenderen» under en kraftig malstrøm skapt av Calypso - hvor Sparrow også stjeler Jones sitt hjerte, for å oppnå udødelighet selv. Men når Jones sårer Turner dødelig, velger Sparrow i stedet å redde Turner ved å hjelpe ham med å stikke hjertet. Dette dreper Jones, og gjør Turner til ny kaptein på Den flyvende Hollenderen. De ødelegger deretter hele Becketts flåte. Men etterpå blir Sparrow og Joshamee Gibbs strandet i Tortuga av Barbossa. Sparrow hadde imidlertid klart å ødelegge en viktig del av Barbossas kart, og begynner å lete etter den legendariske ungdomsfontenen som kan gi mennesker evig ungdom.

Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides[rediger | rediger kilde]

Etter å ha mislyktes i å oppdage ungdomsskilden, reiser Jack Sparrow til London, hvor han finner ut at en annen pirat forsøker å samle et nytt mannskap under Sparrows navn. Mens han leter etter bedrageren, redder han Joshamee Gibbs fra å bli hengt, men Sparrow blir kort tid senere tatt til fange og presentert for Georg II av Storbritannia. Sparrow blir overrasket over å høre at den tidligere piraten Hector Barbossa nå er ansatt for Royal Navy. Sparrow nekter å forhandle med dem for å lokalisere ungdomsskilden, før han stikker av. Men kort tid senere møter han Angelica, som han tidligere hadde et romantisk forhold til. Hun tvinger Sparrow til å tjene om bord på «Queen Anne’s Revenge» som nå blir ledet av hennes far kaptein Blackbeard, som tvinger Sparrow til å hjelpe dem med å finne Ungdomsskilden. Sparrow mislykkes i å ta over skipet under et mytteri, og redde den naive Angelica fra hennes ondskapsfulle far.

Etter å ha møtt en gruppe farlige havfruer, Barbossa og den spanske marinen, finner Sparrow endelig Ungdommsfontenen. Men når Angelica blir såret, narrer han Blackbeard til å ofre seg selv for å redde henne - og Angelica gir Sparrow skylden for farens dødsfall. Sparrow og Angelica erkjenner følelsene deres for hverandre, men Sparrow etterlater Angelica på en øde øy - i den tro at hun kommer til å hevne farens død. Joshamee Gibbs har i mellomtiden fått tak i den krympede «Black Pearl» fra Blackbeards samling av krympede skip, i håp om å gjenopprette skipet til normal størrelse.

Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge[rediger | rediger kilde]

Jack Sparrow forsøker å sette sammen et lite mannskap igjen, men Black Pearl er fremdeles ikke brukbart til å seile med. Det nye skipet hans «Dying Gull» har aldri forlatt kai, og alle hans siste planer har vært mislykkede. I mellomtiden har Sparrows rival, Hector Barbossa, blitt den rikeste og mektigste piraten på de syv hav. Sparrow og hans mannskap forsøker å rane en ny bank på Saint Martin. Tyveriet er en suksess, men de oppdager at alt gullet falt ut når de dro med seg pengeskapet til skipet. Sparrows mannskap blir lei av planene hans, og forlater ham.

I mellomtiden kommer den hensynsløse vandøde pirat-jegeren Kaptein Salazar tilbake for å jakte på Sparrow. Mange år tidligere hadde Sparrow beseiret Salazar ved å narre ham til å seile skipet sitt inn i Devil's Triangle, hvor Salazar og hele mannskapet hans ble forbannet til å leve som vandøde. Sparrow blir kontaktet av Henry Turner, sønnen til Will Turner og Elizabeth Swann, for å få hans hjelp til å finne Trident of Poseidon. Jack husker Elizabeth og Will fra hans tidligere eventyr, og samtykker å hjelpe ham. Dagen etter blir Sparrow dømt til å bli henrettet med giljotin, men blir reddet i tide av Henry og mannskapet hans.

Hjulpet av ung aspirerende astronom, Carina, forsøker Jack og Henry å finne Trident of Poseidon, ettersom de begge trenger dens kraft til å bli kvitt forbannelser knyttet til havet. Barbossa slipper løs The Black Pearl fra flasken hans, og gir dem en mulighet til å komme seg unna Salazar. Sparrow og Barbossa diskuterer det faktum at Carina egentlig er Barbossas biologiske datter, som han tidligere hadde forlatt på et barnehjem for å gi henne en mulighet til å få et bedre liv. Sparrow forsøker å bruke denne hemmeligheten til å utpresse Barbossa, men denne planen mislykkes.

De er i stand til å spore opp Trident. Selv om Salazar nesten dreper Sparrow, er de i stand til å ødelegge Trident. Men ved ødeleggelsen av Trident blir Salazar og mannskapet hans vanlige dødelige mennesker igjen. Sparrow, Henry og Carina stikker av, samtidig som Barbossa ofrer seg selv, for å drepe Salazar. Til tross for alle forskjellene og konfliktene deres, sørger Sparrow etter Barbossas død. Senere blir Jack vitne til Will og Elizabeths gjenforening, før han reiser videre med The Black Pearl - og med det magiske kompasset hans igjen i hans eie.

Se også[rediger | rediger kilde]