Hector Barbossa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Geoffrey Rush og Barbossa på plakaten til høyre.

Hector Barbossa er en figur fra den amerikanske filmen Pirates of the Caribbean, spilt av Geoffrey Rush.

10 år før hendelsene i The Curse of the Black Pearl var Hector Barbossa en førstestyrmann på skipet «Black Pearl», under kaptein Jack Sparrow. Da Sparrow lette etter aztecer-gullskatten, overtalte Barbossa ham til å fortelle hvor Isla de Muerte lå. Samme kveld ledet Barbossa et mytteri mot kapteinen, tok over «The Pearl», og satte igjen Jack Sparrow på en øde øy. Resten av sjørøverne reiser deretter til Isla de Muerta, hvor de oppdager en skatt som består av 882 identiske biter av aztekisk gull. De gjør krav på skatten, og bruker etter hvert opp alt sammen.

Men de innser for sent at det hviler en forbannelse over alt gullet, noe som har gjort dem til vandøde. De kan aldri få fred før de har funnet igjen gullet de tok, og de må levere alt sammen tilbake. Kort tid etter mytteriet mot Jack Sparrow sørger Barbossa for at William «Bootstrap Bill» Turner blir drept, ved å feste en stor kanon til foten hans og kaste ham fra skipet. Mannskapet brukte de neste årene på å få tak i alt det aztekiske gullet igjen, i håp om å endelig bli kvitt hele forbannelsen. Men de finner ikke den aller siste gull-biten, ettersom Bootstrap Bill kort tid før han døde hadde sendt denne mynten til sønnen sin: Will Turner.

Men når Elizabeth Swann faller i havet iført Wills medaljong, oppdager de forbannede sjørøverne hvor denne mynten befinner seg. Barbossa og mannskapet hans går derfor til angerep på Port Royal, og Elizabeth blir tatt til fange. Men hun er redd for at piratene kommer til å kreve løsepenger for henne, hvis de oppdager at hun er guvernørens datter. Hun forsøker derfor å posere som «Elizabeth Turner» men Barbarossa forveksler henne derfor med barnet til Bootstrap Bill. Piratene ønsker derfor å ta henne med seg til Isla de Muerta, for å bruke blodet hennes i et ritual for å endelig bli kvitt forbannelsen som hviler over dem. Men mislykkes, ettersom Elisabeth egentlig ikke var i slekt med Turner. Men Will Turner avslører seg selv som Bootstraps sønn, og tilbyr Barbossa sitt eget blod i bytte for Elizabeths sikkerhet.

Barbossa setter igjen både Elizabeth og Jack Sparrow på nøyaktig den samme ukjente øya som han hadde forlatt Sparrow på flere år tidligere. Men før Barbossa rekker å gjennomføre resten av ritualet, dukker Jack Sparrow opp igjen ved øya - om bord på et skip fra det britiske Royal Navy, og konfronterer Barbossa. Will Turner ødelegger endelig forbannelsen, og Barbossa blir skutt og drept av sin tidligere kaptein: Jack Sparrow. Imidlertid blir det senere avslørt at Barbossa deretter ble gjenopplivet av voodoo-prestinnen Tia Dalma, som i virkeligheten er hav-gudinnen Calypso i menneskelig form. Til gjengjeld inngikk Barbossa en avtale med henne for å fri henne fra den menneskelige kroppen hennes. Men for å holde denne avtalen må Barbossa redde Jack Sparrow som har blitt fanget av Davy Jones.

De må derfor forhandle med sjørøver-høvdningen Sao Feng, som har et kart til hvor Sparrow befinner seg. Men de blir avbrutt av et bakholdsangrep av medlemmer fra Det britiske ostindiske kompani. Men Sao Feng samtykker i å gi fra seg kartet, og nødvendig mannskap. De reiser snart til Shipwreck Cove, hvor Barbossa leder et møte sammen med de ni pirat-høvdingene. Han foreslår at de burde frigjøre Calypso til hennes virkelige form. Men Elizabeth Swann blir valgt til pirat-konge, og hun bestemmer seg for å ta et endelig oppgjør med Lord Cutler Beckett og Det britiske ostindiske kompani. Men Barbossa frigjør likevel Calypso, hvorpå den rasende hav-gudinnen forårsaker en stor malstrøm. Barbossa, som kaptein for Black Pearl, havner snart i en duell mot «Den flygende hollender». Under kampen forretter han også ekteskapet mellom Will Turner og Elizabeth Swann.

En stund senere stjeler han Black Pearl fra Sparrow igjen, og seiler sin vei. Han planlegger å bruke Sao Fengs kart for å finne ungdomsfontenen, som kan gi mennesker evig liv. Men Jack hadde imidlertid stjålet kartet fra ham, fordi han hadde regnet med at Barbossa kom til å forråde dem og stikke av. En gang etter disse hendelsene blir Barbossa far til Carina Smyth. Men som barn blir Carina etterlatt ved et barnehjem, etter at moren hennes døde. I Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides avsløres det at Barbossa hadde mistet Black Pearl til Edward "Blackbeard" Teach, som hadde angrepet skipet hans uten forvarsel. Blackbeard hadde også brukt sitt magiske sverd, for å snu skipet mot sitt eget mannskap. Barbossa mistet også sitt høyre bein i dette angrepet, og han sverget å hevne tapet av skiept sitt ved å drepe Blackbeard så snart han får muligheten.

Kaptein Barbarossa begynner deretter i Royal Navy, for å drive Kaperfart. De britiske marinen utstyrte ham derfor med et nytt skip, og han unngår å bli straffet for hans tidligere sjørøveri av britiske myndigheter. Han utmerket seg så mye, at kong Georg II av Storbritannia personlig gav Barbossa i oppgave å finne Ungdomskilden. Barbossa tvinger Joshamee Gibbs, nå i besittelse av kartet han trenger, til å hjelpe ham under oppdraget. Men når de ankommer White Cap Bay, blir skipet deres senket av havfruer. På vei gjennom jungelen møter han Jack Sparrow, og de bestemmer seg snart for å slå seg sammen. Når Barbossa endelig finner fontenen, engasjerer han Blackbeard i en duell. Blackbeard blir dødelig såret, og Barbossa gjør krav på Blackbeards skip, mannskap og sverd som betaling for hans tapte bein. Han vender deretter tilbake til livet som sjørøver på de syv hav.

Ett års tid senere, i løpet av Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge, har Barbossa oppnådd stoørre suksess som sjørøver enn noen gang tidligere. Han har til og med skaffet seg et splitter nytt bein av gull, i stedet for sitt gamle tre-bein. Men etter at tre av de 10 skipene hans blir senket av den vandøde pirat-jegeren kaptein Armando Salazar - som Jack Sparrow utilsiktet hadde sluppet løs igjen fra det døde - møtes Barbossa og Salazar. Han tilbyr Salazar å føre ham til Jack Sparrow, slik at Salazar endelig kan få sin hevn. Men Sparrow kommer seg til en øy, og de vandøde spøkelsene kan aldri trå på land for å følge etter ham. En rasende Salazar begynner å drepe flere av Barbossas mannskap, frem til Barbossa overtaler Salazar til å sende ham for å hente Sparrow tilbake.

Men Barbarossa planlegger egentlig å svikte Salazar, så han allierer seg med Sparrow - og de frigjør Black Pearl ved å bruke Blackbeards gamle sverd. Men når han leser i Carinas dagbok, innser Barbarossa at hun virkelig er datteren hans. Imidlertid velger han å ikke fortelle Carina om hennes egentlige opphav, for å la henne beholde sitt idealiserte bilde av faren sin - som hun trodde var en dyktig astronom. Men når Barbossa avslører at han har en tatovering av stjernekonstellasjonen Kjølen som også kalles for «Carina» på latin, innser Carina at han faktisk er faren hennes. Men Barbossa ofrer livet for å beskytte Carina, og etter disse hendelsene tar Carina opp etternavnet Barbossa til minne om faren hennes.

Trivia[rediger | rediger kilde]

  • Barbossas navn er basert på kaperen Barbarossa.
  • Han snakker med irsk aksent.
  • Barbossas ape, Jack ble oppkalt etter kaptein Jack Sparrow.