Tortuga

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tortuga
Tortuga sett fra verdensrommet
Geografi
PlasseringDet karibiske hav
ØygruppeStore Antiller
Areal 180 km²
Lengde 37,4 kilometer
Bredde 6,7 kilometer
Administrasjon
LandHaiti
Posisjon
Kart
Tortuga
20°02′23″N 72°47′24″V

Tortuga eller Isla Tortuga, offisielt Île de la Tortue, er en øy i Haiti. Øya ble oppdaget av Christofer Columbus og navnet betyr «skilpaddeøya». På 1600-tallet, var øya et fristed for karibiske pirater. Kommunen La Tortue hadde i 2012 en beregnet folkemengde på 37 092.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Tortuga ble oppdaget i 1494, under Christopher Columbus' andre ferd til «den nye verden». Columbus' sjømenn kalte den Tortugaskilpadde») fordi den puklete formen lignet en skilpadde.

Tortuga ble opprinnelig bosatt av noen få spanske kolonister. I 1625 ankom franske og engelske nybyggere øya etter egentlig å ha planlagt bosetning på en annen øy, Hispaniola. De franske og engelske nybyggerne ble i 1629 av spanjolene under Don Fadrique de Toledos kommando. Spanjolene lykkes, befestet øya, og utviste franskmennene og engelskmennene. Da mesteparten av den spanske hæren dro til Hispaniola for å jage bort de franske kolonistene der, returnerte franskmennene for å ta fortet. I 1630, bygde franskmennene fortet Fort de Rocher. Fra 1630 ble Tortuga delt i franske og engelske kolonier som tillot flere pirater å bruke øya som hovedbase for deres virksomhet. I 1633 kom de første slavene fra Afrika for å arbeide ved plantasjene. Den nye bruken av slaver varte ikke lenge, og slavehandel ble avsluttet i 1636. Slavene var sagt å være ute av kontroll på øya, og samtidig hadde det vært uenighet og konflikter mellom de franske og engelske koloniene. I tillegg returnerte spanjolene og erobret raskt fiendenes landområder, før de dro igjen. De anså øya som for liten til å være særlig viktig. Dette ga franske og engelske pirater muligheten til å komme tilbake. I 1638, returnerte spanjolene nok en gang for å ta tilbake øya og fjerne alle franskmenn og nyankomne nederlendere. De okkuperte øya, men ble snart jaget bort av fiendene.

Trivia[rediger | rediger kilde]

Tortuga har figurert i filmer som «Captain Blood» fra 1935, «The Black Swan» fra 1942, «Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl» fra 2003, og «Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest» fra 2006. Øya er også en del av spillverdenen i Assasin's Creed IV: Black Flag.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Population totale, population de 18 ans et plus estimées en 2012 Arkivert 19. september 2013 hos Wayback Machine., Institut Haïtien de Statistique et d'Informatique, 2012, s. 53.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]