Hopp til innhold

Port Royal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Port Royal
LandJamaicas flagg Jamaica
GrevskapSurrey
ParishKingston
Befolkning2 000
Posisjonskart
Port Royal ligger i Jamaica
Port Royal
Port Royal
Port Royal (Jamaica)
Kart
Port Royal
17°56′15″N 76°50′29″V

Port Royal er en gammel havneby på Jamaica. Den var tidligere øyas hovedstad. Inntil et jordskjelv ødela byen 7. juni 1692, var den også Jamaicas viktigste handelsby. Etter jordskjelvet, da to tredjedeler av byen sank i Det karibiske hav, ble denne rollen overtatt av Kingston, som senere skulle bli øyas hovedstad.

Port Royal ligger på vestenden av sandbankene los Palisadoes, som beskytter Kingston havn. På 1600-tallet var den et fristed for karibiske pirater, og den fikk et rykte som «den rikeste og ondeste byen i verden». Dette var en havn hvor pirater kunne ta med seg og handle i byttevarer, noe som var vanskelig i mer «legale» byer. Havnen fungerte også som base for engelske pirater og kapere, som ble betalt av sin regjering for å angripe franske og spanske skip.

Den 7. juni 1692 ble byen rammet av et kraftig jordskjelv som gjorde sanden under byen flytende. Resultatet var at store deler av byen gled ut i havet. Jordskjelvet ble etterfulgt av en tsunami, som la en større del av byen under vann. Disse to naturkatastrofene tok livet av mellom 1000 og 3000 mennesker. Det ble gjort forsøk på å bygge byen opp igjen, men uten suksess. I 1704 ble mye av det som var bygd opp, ødelagt i en brann, og i første halvdel av 1700-tallet ble kysten rammet av flere kraftige orkaner. Etter hvert ble Port Royals rolle som hovedstad overtatt av Spanish Town og senere av Kingston.

Etter et nytt jordskjelv 14. januar 1907 forsvant nok en stor del av byen i havet.

Befolkningen er under 2000 mennesker, og byen har ingen økonomisk eller politisk betydning. Økonomien er turistbasert, men selv om den jamaicanske regjeringen har besluttet å restaurere byen, er den stort sett forfallen.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]