Pil (figur)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

En pil er et grafisk symbol slik som → eller ←, brukt til å peke ut en retning, som på sitt enkleste kan være et linjesegment med et triangel påmontert i enden, og i mer komplekse former en representasjon av en faktisk pil (f.eks. U+27B5). Retningen som indikeres av en pil er den som går langs med linjen mot enden med et påmontert triangel.

Kjennetegn og symbol[rediger | rediger kilde]

Den grafiske figuren pil, formet som en stilisering av en pil som skytevåpen, inngår i en mengde varemerker, flagg, bumerker, våpenskjold og andre kjennetegn. Vi finner denne figuren opp gjennom historien og i de fleste land.

Figuren kan være gjengitt som en hel pil med spiss og styrefjær, med bare pilespissen eller med tilleggsfigurer som pil i en bue eller to fuglevinger på pilen. Flere piler kan være sammenstilt, for eksempel løven som holder et knippe piler i Nederlands riksvåpen, og St Hallvard som holder tre piler i Oslos byvåpen.

I norske kommunevåpen har vi varianter av pilfiguren i skjoldene til Averøy, Finnøy (vinget pil), Hareid, Odda og Oslo. I norske slektsvåpen er det pilfigurer bl.a. hos Anker, Arbo, Hersleb, Mejlænder, Pihl, Rasch, Schiøtt, Selmer, Weidemann og Wergeland.

Pil og bue i våpenet til det finske landskapetNorra Savolax.

En pil gjennom et hjerte brukes som symbol på forelskelse og kjærlighet.

En sirkel med pilespiss på skrå øverst, er et symbol for bl.a. mann, jern og planeten Mars.

Litteratur[rediger | rediger kilde]