Pil (figur)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En pil er et grafisk symbol slik som → eller ←, eventuelt skråstilte, brukt til å peke ut en retning, som på sitt enkleste kan være et linjesegment med et triangel påmontert i enden, og i mer komplekse former en representasjon av en faktisk pil (f.eks. U+27B5). Retningen som indikeres av en pil er den som går langs med linjen mot enden med et påmontert triangel.

Kjennetegn og symbol[rediger | rediger kilde]

Pil og bue i våpenet til det finske landskapetNorra Savolax.
Guden Ull med knippe av piler i Ullensakers kommunevåpen.
Pilodd i Oddas kommunevåpen.

Den grafiske figuren pil, formet som en stilisering av en pil som skytevåpen, inngår i en mengde varemerker, flagg, bumerker, våpenskjold og andre kjennetegn. Vi finner denne figuren opp gjennom historien og i de fleste land.

Figuren kan være gjengitt som en hel pil med spiss og styrefjær, med bare pilespissen eller med tilleggsfigurer som pil i en bue eller to fuglevinger på pilen.

Pil er brukt som symbol for bl.a. den greske guden Apollon, guden Amor («Amors piler»), den nordiske krigsguden Tyr og som runefiguren Tyr, samt de kristne helgenene St. Hallvard, St. Sebastian og St. Ursula.

Flere piler kan være sammenstilt, for eksempel løven som holder et knippe piler i Nederlands riksvåpen, ørnen som holder et knippe i USAs riksvåpen, St Hallvard som holder tre piler i Oslos byvåpen og den norrøne guden Ull som holder et knippe i Ullensakers kommunevåpen.

I norske kommunevåpen har vi varianter av pilfiguren i skjoldene til Averøy, Finnøy (vinget pil), Hareid, Odda, Oslo, Ullensaker og Våler (Hedmark). I norske slektsvåpen er det pilfigurer bl.a. hos Anker, Arbo, Hersleb, Mejlænder, Pihl, Rasch, Schiøtt, Selmer, Weidemann og Wergeland.

Amors pil gjennom et hjerte brukes som symbol på forelskelse og kjærlighet.

En sirkel med pilespiss på skrå øverst, er et symbol for bl.a. mann, jern og planeten Mars.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]