Hopp til innhold

Phnom Krom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Phnom Krom (khmer: ប្រាសាទភ្នំក្រោម) er et fjelltempel i Angkor i Kambodsja. Tempelet ble bygd på slutten av det 9. århundre, under kong Yasovarman (889 AD-910). Det ligger 12 kilometer sørvest for Siem Reap og er en hinduistisk helligdom viet til Shiva, Vishnu og Brahma.

Rettet mot øst er templet er omgitt av en mur bygget av laterittblokker. Langs toppen av veggene går en gesims. Porter deler veggene på midten i hver av de fire himmelretningene. Rett innenfor østporten er fire små bygninger plassert i en nord-sør rad, muligens tidligere brukt som krematorium. Inne i veggene på nord og sør sidene er tre haller, nå rast sammen. Tempelets fokus er tre tårn, også på rekke fra nord til sør. De sitter øverst på en plattform som kan nås ved via sju trinns trapper. Det sørlige tårnet er dedikert til Brahma, det sentrale til Shiva, det i nord til Vishnu. De er bygget av sandstein; mye av utskjeringene og andre detaljer har gått tapt på grunn av erosjon.

Phnom Krom er den sørligste av tre fjelltempler bygget i Angkorregionen av kong Yasovarman. De to andre er Phnom Bakheng og Phnom Bok.

Åsen der Phnom Krom står er veldig steinete; lokale legender sier at bergartene ble eksponert av apegeneralen Hanuman under jakten på medisin i Ramayanaeposet. Området utenfor tempelet ved vestporten gir en spektakulær utsikt over Tonle Sap-sjøen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]