Koh Ker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Prasat Thom

'Koh Ker' (khmer: ប្រាសាទកោះកេរ) er et angkoriansk område i det nordlige Kambodsja. Det ligger 100 km nordøst for selve Angkor, og var i en kort periode mellom 928 og 944 hovedstad i Khmerriket under kong Jayavarman IV og hans sønn Hasavarman II. Etter at Khmerriket ble etablert i Angkorområdet (Roluos), flyttet Jayavarman IV hovedstaden i 928 nesten 100 km nordøstover til Koh Ker. Her ble et stort antall templer bygget i hans regjeringstid, inntil hans etterfølger vendte tilbake til Angkorområdet omtrent tjue år senere.

Koh Ker-området er dominert av Prasat Thom, et 30 meter høyt tempelfjell som hever seg høyt over sletten og den omkringliggende skogen. Garudaer, hugget inn i steinblokker, vokter fortsatt toppen selv om de er delvis dekket nå.

Over hele Koh Ker er det mange Prasat, eller tårnhelligdommer. Et par har fremdeles har en enorm linga på en yoni som har plass til flere personer. Utløpet for vannet som var helliget ved å kjøre det over lingaen kan sees i veggen på en av dem. Andre steder står tre Prasat ved siden av hverandre, dedikert til Brahma, Shiva og Vishnu. De fleste er omgitt av biblioteker og annekser, mange hadde også vollgraver. På det tidspunktet var takene fremdeles laget av tre. I dag vitner bare hull i steinbjelkene om dette.

Området ligger 3 timer unna Siem Reap, og siden det ikke er lenge siden det ble sveipet for landminer og besøksanlegg bare såvidt er påbegynt, er Koh Ker svært attraktivt for alle som ønsker å oppleve ensomme templer delvis gjengrodde av skog og kun bebodd av fugler.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]