Koh Ker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Prasat Thom

'Koh Ker' (khmer: ប្រាសាទកោះកេរ) er et angkoriansk område i det nordlige Kambodsja. Koh Ker ligger 100 km nordøst for selve Angkor, og var i en kort periode mellom 928 og 944 hovedstad i Khmerriket under kong Jayavarman IV og hans sønn Hasavarman II. Etter at Khmerriket ble etablert i Angkorområdet (Roluos), flyttet Jayavarman IV i 928 hovedstaden i riket nesten 100 km nordøstover til Koh Ker. I hans regjeringstid ble det bygget et stort antall templer i Koh Ker. Hans etterfølger vendte tilbake til Angkorområdet omtrent tjue år senere, og da opphørte tempelbyggingen i Koh Ker.

Koh Ker-området domineres av Prasat Thom, et 30 meter høyt tempelfjell som hever seg høyt over sletten og den omkringliggende skogen. I steinblokkene på toppen av Prasat Thom er det hugget inn store ørnefugler, såkalte garudaer, som i dag er delvis dekket av plantemateriale.

Over hele Koh Ker er det mange Prasat, eller tårnhelligdommer. Et par av dem har fremdeles en stor linga – en slags skulptur som representerer den hinduistiske guden Shiva – som står på en yoni – en slags sokkel eller plattform som representerer den hinduistiske gudinnen Shakti. Da tempelet var i bruk ble det ført vann over lingaen, og dette vannet ble ansett for å få guddommelig kraft når det passerte lingaen. På veggen til en av tårnhelligdommene der lingaen er intakt, kan man se åpningen der det hellige vannet ble ledet ut av tempelet. På et annet område av Koh Ker står tre prasat ved siden av hverandre, viet til henholdsvis Brahma, Shiva og Vishnu. De fleste prasatene er omgitt av biblioteker og annekser, og mange hadde også vollgraver. Opprinnelig hadde tårnhelligdommene tak tilvirket av tre. I dag vitner bare hull i steinbjelkene om dette.

Området ligger om lag tre timer unna Siem Reap.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]