Hopp til innhold

Angkor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Angkor
   UNESCOs verdensarv   
Angkor Vat er det sentrale tempelet i Angkor
LandKambodsjas flagg Kambodsja
Innskrevet2006
Kriterium I, II, III, IV
Se ogsåVerdensarvsteder i Asia
ReferanseUNESCO nr. 668
Angkor ligger i Kambodsja
Angkor
Angkor (Kambodsja)

Angkor er en stor ruinby i nordre Kambodsja, rett nord for Tonlé Sap-sjøen et stykke utenfor den nåværende byen Siem Reap. Byen var sentrum i et rike med samme navn fra 800-tallet til 1400-tallet (se Khmerriket).

Områdets sentrum er Angkor Thom, som var den egentlige byen, og er omringet av en mur og vollgrav. De mest kjente bygningene er tempelet Angkor Vat rett sør for Angkor Thom og Bayon inne i byen. Rundt Angkor finnes store dammer og rester av et kanalsystem som var grunnlaget for rikets makt da det muliggjorde flere og bedre risavlinger.

Det finnes omkring 72 større ruiner i området og opp mot tusen mindre. De er samlet på et område som er omtrent 24 kilometer fra øst til vest og omtrent 8 kilometer nord til sør; noen plasser ligger riktignok lengre derfra, sånn som Kbal Spean, omtrent 48 kilometer nordover. Det er bare bygningene i stein som har blitt bevart ettersom de i tre har råtnet bort. Man tror at det foruten de mange templene, murene og annet i stein også har forekommet store trebygninger, blant annet et kongelig palass.

Angkor ble ført opp på UNESCOs verdensarvsliste i 1992. Et omfattende restaureringsarbeide pågår, deriblant rydding av skog, reparasjoner av grunnen og installasjon av drenering for å beskytte bygningene fra vannskader. For å kunne redde visse templer har det vært nødvendig å ta dem fra hverandre stein for stein og bygge dem opp på mer stabil grunn. Angkor er mål for massiv turisme med opp mot en million besøkende i året, noe som forvansker restaureringsarbeidet.

Fra cirka 860 e.Kr. tjente Angkor som hovedstad og religiøst sentrum i Khmerriket. Byen ble grunnlagt av Yashovarman etter shivaitisk mønster med shivatemplet Thom Bakheng som byens sentrum. Byen fortsatte å vokse under Yashovarmans etterfølgere. Det største tempelet, Angkor Vat, ble bygget mellom 1112 og 1150 av Suryavarman II.

Angkor ble inntatt og rasert av chamfolket i år 1177, men ble siden restaurerert av den buddhistiske kong Jayavarman VII, som bygde Angkor Thom, en tempelby rett nord for Angkor Vat, hvor det berømte Bayon ble oppført i sentrum. Under denne mahayanabuddhistiske tid ble mange templer omgjort fra hinduistiske til buddhistiske, for senere, da hinduismen igjen ble statsreligion, igjen bli hinduistiske, før statsreligionen definitivt ble theravadabuddhistisk på 1300-tallet.

Etter at kong Ponhea Yat ble beseiret av Siam (Thailand) i år 1431, ble Angkor forlatt til fordel for det sydligere beliggende Phnom Penh, som var mindre mottagelig for thailendernes angrep; Angkor Vat fortsatte likevel å være en helligdom for buddhistiske pilegrimer.

Angkor forble i stor grad bortglemt og overvokst av jungelen frem til slutten av 1800-tallet da franske arkeologer innledet en lang restaureringsprosess, fra 1907 til 1970 under ledelse av École Française d'Extrême-Orient. Arbeidet måtte opphøre på grunn av borgerkrigen i Kambodsja, men ble gjenopptatt i 1993, koordinert i fellesskap av Frankrike, Japan og UNESCO.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]