Phnom Bakheng

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Phnom Bakeng

Phnom Bakheng (khmer: ប្រាសាទភ្នំបាខែង) ved Angkor i Kambodsja, er et hinduistisk tempel i form av et tempelfjell. Det ble bygget på slutten av det 9. århundre, under kong Yasovarman (889-910 e.Kr.), og dedikert til Shiva. Plassert øverst på en ås er det i dag en populær turistattraksjon, med utsikt over det mye større tempelet Angkor Vat, som ligger midt i jungelen omtrent 1,5 km mot sørøst. Det store antallet besøkende gjør Phnom Bakheng et av de mest utsatte monumentene i Angkor.[1]

Historikere mener at tempelet, som ble konstruert mer enn to århundrer før Angkor Wat, i sin tid var det viktigste tempelet i Angkorområdet. Det var det arkitektoniske midtpunktet i en ny hovedstad, Yasodharapura, som Yasovarman bygget da han flyttet hoffet fra hovedstaden Hariharalaya i Roluosområdet som ligger mot sørøst.

En inskripsjon datert 1052 e.Kr. og funnet på Sdok Kak Thom-tempelet i det nåværende Thailand forteller i sanskrit: «Når Sri Yasovardhana ble konge under navnet Yasovarman, fortsatte Vamasiva som hans guru. Ved kongens ordre, satte han opp en linga på Sri Yasodharagiri, et fjell like vakkert som kongen av fjell.»[2] Forskere mener at denne passasjen refererer til innvielsen av Phnom Bakheng-tempelet omtrent et og et halvt århundre tidligere.

Rundt fjellet og templet bygget arbeidere en ytre, 200 meter bred vollgrav på omtrent fire km²; de sørvestre delene av denne er fortsatt synlige fra luften. Trolig lå en stor del av den nye byen innenfor rammen av denne vollgraven. En mindre indre vollgrav som måler 650 gange 436 meter ble også konstruert. Avenyer gikk ut i de fire himmelretningene fra fjellet.

Phnom Bakheng er en symbolsk representasjon av Merufjellet, de hinduistiske gudenes hjem, en status understreket ved at tempelet befinner seg på toppen av en bratt bakke. Tempelet vender mot øst, måler 76 kvadratmeter ved bunnen og er bygget i en pyramideform med seks nivåer. På øverste nivå står fem sandsteinsstrukturer – en i midten og en på hvert hjørne av plan-plassen. Opprinnelig ble 108 små tårn plassert rundt tempelet på bakken og på de forskjellige avsatsene; de fleste av dem har nå kollapset.[3]

Phnom Bakheng er ett av tre fjelltempler i Angkor området som er tillagt Yasovarmans regjeringstid. De to andre er Phnom Krom i sør, nær Tonle Sap, og Phnom Bok nordøst for Østre Baray-reservoaret.

Utsikt til Angkor Wat fra Phnom Bakeng

Etter at Angkor ble gjenoppdaget av verden utenfor på midten av det 19. århundre gikk det flere tiår før arkeologene innså Phnom Bakhengs historiske betydning. I mange år var konsensus blant historikere at Bayon, et tempel plassert midt i byen Angkor Thom, var byggverket som Sdok Kak Thom-inskripsjonen refererte til. Senere arbeider identifiserte Bayon som et buddhistisk tempel, bygget nesten tre århundrer senere enn opprinnelig antatt, i slutten av 12. århundre, og Phnom Bakheng som kong Yasovarmans statstempel.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tourist invasion threatens to ruin glories of Angkor Wat i The Guardian (besøkt 25.12.08)
  2. ^ Sak-Humphry, The Sdok Kak Thom Inscription p. 38.
  3. ^ Rooney, Angkor p. 236.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Sak-Humphry, Chhany. The Sdok Kak Thom Inscription. The Edition of the Buddhist Institute. 2005
  • Higham, Charles. The Civilization of Angkor. University of California Press. 2001
  • Rooney, Dawn. Angkor. Fourth Edition. Airphoto International Ltd. 2002

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]