Preah Ko

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Preah Ko

Preah Ko (Khmer ប្រាសាទព្រះគោ Den hellige okse) var det første tempelet som ble bygget i den historiske og nå forlatte byen Hariharalaya (i området som i dag er kjent som Roluos), og det ligger omtrent 15 km sørøst for hovedgruppen av templer i Angkor, Kambodsja. Tempelet ble bygget i 879 under Khmerkongen Indravarman I til ære for medlemmer av kongens familie, som i tempelet blir satt i sammenheng med hinduguden Shiva.[1]

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Preah Ko har fått sitt navn etter de mange statuene av okser som står på framsiden av tempelet vendt mot templets hovedtårn.[2] Man tror at disse statuene skulle representere Nandi, oksen Shiva ofte red på.

Historie[rediger | rediger kilde]

Preah Ko er kjent for de vakre og intrikate utskjæringene

Indravarman I, nevøen til Jayavarman II som regnes som Khmerrikets grunnlegger, overtok tronen i 877, og satte raskt i gang med flere store byggeprosjekter. Det første av disse var Preah Ko, som sto ferdig i 879. Templet ble i 880 dedikert til en devaraja[3] av kong Indravarman I.[4]

Tempelet[rediger | rediger kilde]

Preah Ko består av seks mursteinstårn, plassert i to rekker med tre tårn i hver, på en plattform av sandstein. Tårnene vender mot øst, og det forreste tårnet i midten er det høyeste. Dette tårnet er dedikert til Jayavarman II.[5] Tårnet til venstre er dedikert til Prithivindreshvara, Indravarmans far, og tårnet til høyre til Rudreshvara, hans bestefar. De tre tårnene i bakerste rekke er dedikert til konene til disse tre.[6] Alle tårnene har avbildninger av Shiva.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser og fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Preah Ko, Cambodia
  2. ^ Khmer (Angkor) Temple: Preah Ko (Roluos Group)
  3. ^ devaraja – Forenklet sagt er en devaraja kongens personlige guddom. Filosofisk er devaraja det guddommelige aspektet til kongen. Alle Khmerkongene knyttet til seg en spesiell guddom[1].
  4. ^ Asian Historical Architecture
  5. ^ Preah Ko, Cambodia
  6. ^ Untitled Document Arkivert 6. september 2006 hos Wayback Machine.Litteratur[rediger | rediger kilde]

Michael Falser: The Pre-Angkorian Temple of Preah Ko. A Sourcebook of the History, Construction and Ornamentation of the Preah Ko Style. White Lotos Publication. Bangkok 2006. (200 pages, ISBN 974-4800-85-2)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]