Banteay Srei

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Banteay Srei er det moderne navnet på templet som opprinnelig het «Tribhuvanamahesvara»

Banteay Srei (khmer: ប្រាសាទបន្ទាយស្រី) er et tempel bygget i det 10. århundre og dedikert til den hinduistiske guden Shiva. Det ligger i området Angkor i Kambodsja, nær Phnom Dei-høyden, 25 km nordøst for de viktigste gruppene av templer som en gang tilhørte Khmerrikets hovedsteder Yasodharapura og Angkor Thom. Banteay Srei er i stor grad bygget av rød sandstein, et medium som egnet seg til de forseggjorte dekorative utskjæringene som fremdeles kan ses i dag. Bygningene er meget små, uvanlig små sammenlignet med standarder for angkoriansk byggeskikk. Disse faktorene har gjort templet svært populært blant turister, og har ført til kallenavn som «edle perle» og «juvelen i kambodsjansk kunst».

Historie[rediger | rediger kilde]

Innvielse og dedikering[rediger | rediger kilde]

Da Banteay Srei ble innviet i 967 e.Kr var det det eneste store tempelet på Angkor som ikke var bygd av en monark; konstruksjonen er kreditert en adelsmann ved navn Yajnavaraha (khmer: យជ្ញវរាហៈ), som fungerte som en rådgiver for kong Rajendravarman (khmer: ព្រះបាទរាជេន្រ្ទវរ្ម័ន). Stelen forteller at Yajnavaraha var en lærd og en filantrop som hjalp dem som led av sykdom, urettferdighet og fattigdom. Opprinnelig var templet omringet av en by som het Isvarapura.

Yajnyavarahas tempel var i hovedsak viet til den hinduistiske guden Shiva. Opprinnelig bar det navnet Tribhuvanamahesvara - den tredelte verdens store herre - med referanse til den shaivittiske lingaen som var det sentrale religiøse bildet i tempelet. Men tempelets bygninger ser ut til å være delt langs den sentrale øst-vestaksen mellom de bygningene som ligger sør for aksen, som er viet til Shiva, og de nord for aksen, som er viet til Vishnu.

Tempelets moderne navn, Banteay Srei – kvinnenes citadell eller skjønnhetens citadell – er trolig relatert til de mange forseggjorte relieffene funnet på veggene og de små dimensjonene på bygningene. Noen har spekulert rundt at navnet kan relateres til de mange devataene skåret ut i veggene i bygningene.

Utvidelse og rededikering[rediger | rediger kilde]

Banteay Srei er kjent for de intrikate utskjæringene

Banteay Srei ble gjenstand for ytterligere utvidelse og ombyggingsarbeid i det 11. århundre. På et tidspunkt kom det under kongens kontroll og fikk sin opprinnelige dedikasjon endret; en inskripsjon fra tidlig tolvte århundre sier at tempelet ble gitt til presten Divarakapandita og rededikert til Shiva. Det var i bruk i alle fall inntil det fjortende århundre.

Restaurering[rediger | rediger kilde]

Templet ble gjenoppdaget så sent som i 1914, og var gjenstand for en berømt tilfelle av kunsttyveri da André Malraux stjal fire devataer i 1923 (han ble raskt pågrepet og figurene returnert). Hendelsen stimulerte interessen for området, som ble ryddet året etter, og i 1930 ble Banteay Srei restaurert til sin opprinnelige form. Inntil funnet av stelen i 1936 hadde det vært antatt at de intrikate dekorasjonene antydet et senere tidspunkt for byggingen enn det som faktisk var tilfelle. For å beskytte området fra vannskade ble det installert en drenering mellom 2000 og 2003. Tiltak ble også gjort for å forhindre skade på templets vegger forårsaket av nærliggende trær.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Freeman, Michael and Jacques, Claude (1999). Ancient Angkor. River Books. ISBN 0-8348-0426-3.
  • Glaize, Maurice (2003 edition of an English translation of the 1993 French fourth edition). The Monuments of the Angkor Group. Retrieved 14 July 2005.
  • Higham, Charles (2001). The Civilization of Angkor. Phoenix. ISBN 1-84212-584-2.
  • Jessup, Helen Ibbetson (2004). Art & Architecture of Cambodia. Thames & Hudson. pp.99-104.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]