Siem Reap

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Siem Reap
សៀមរាប
LandKambodsjas flagg Kambodsja
ProvinsSiem Reap
Befolkning174 265 (2005)
Høyde o.h.18 meter
Bystatus1907
Posisjonskart
Siem Reap ligger i Kambodsja
Siem Reap
Siem Reap
សៀមរាប
Siem Reap (Kambodsja)
Kart
Siem Reap
13°21′44″N 103°51′35″Ø

Siem Reap (eller Siem Riep eller Siemréab) er en by med rundt 174 000 innbyggere (2008) i det nordvestlige Kambodsja. Byen er mest kjent for den nærliggende ruinbyen Angkor, som står for byens fremste næring, nemlig turisme. En elv med samme navn som byen renner gjennom den for så å tømme seg i Tonlé Sapsjøen.

Siem Reap er hovedstad i provinsen med samme navn. Provinsen har 896 309 innbyggere (2008).

Historie[rediger | rediger kilde]

Navnet Siem Reap betyr «Siams nederlag» — og knytter an til en århundregammel strid mellom Kambodsja og Thailand.

I 1901 begynte École Française d'Extrême Orient (EFEO) en lang tilknytning til Angkor ved å finansiere en ekspedisjon til Bayon. I 1907 ble Angkor, som hadde vært under thailandsk kontroll, returnert til Kambodsja, og EFEO tok ansvaret for å rydde og restaurere hele området. Samme år ankom de første turister til Angkor – et uhørt antall på 200 i løpet av tre måneder. Angkor var blitt 'reddet' fra jungelen og inntok sin plass i den moderne verden.

Siem Reap var ikke meget mer enn en landsby da de første franske oppdagelsesreisende gjenoppdaget Angkor på 1800-tallet. Med returneringen av Angkor til Kambodsja (som var under fransk kolonistyre som del av Fransk Indokina) i 1907, begynte Siem Reap å vokse og ble i stand til å absorbere den første bølge av turister. Grand Hotel d'Angkor åpnet sine dører i 1929 og templene ved Angkor vedble å være et trekkplaster for Asia inntil slutten av 1960-årene, og tiltrakk besøkende som Charlie Chaplin og Jackie Kennedy. I 1975 ble Siem Reaps befolkning som resten av bybefolkningene i Kambodsja evakuert av det kommunistiske Khmer Rouge og drevet ut på landet.

Grand Hotel d'Angkor

I dag (2008) er Siem Reap landets raskest voksende by og fungerer som adgangsport til de verdensberømte Angkor-templene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]