Hopp til innhold

Baphuon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Baphuon i 2013

Baphuon er et tempel i ruinbyen Angkor i Kambodsja. Det ligger i Angkor Thom, nordvest for Bayon. Tempelet ble bygget på midten av 1200-tallet som statstempelet til Udayadityavarman II, dedikert til den hinduistiske guden Shiva. Tempelet, som ligger ved det kongelige palasset, måler 120 meter øst-vest og 100 meter nord-sør. Høyden uten tårnet er på 34 meter, med dette tårnet ville det nådd omtrent 50 meter til vers.

Sent i det 15. århundre ble tempelet gjort om til et buddhistisk tempel. En 9 meter høy og 70 meter lang statue av Buddha ble reist på vestsiden, noe som sannsynligvis medførte riving av et 8 meter høyt tårn ovenfor, noe som forklarer fraværet av dette. Tempelet ble bygget på sandgrunn, og på grunn av den enorme størrelsen har det vært ustabilt. Store deler av det hadde sannsynligvis allerede kollapset da buddhaen ble reist.

Penn- og vannfargerekonstruksjon av tempelet slik det kan ha sett ut i det 11. århundre. Laget av Lucien Fournereau i 1889

I det 20. århundre hadde det meste av tempelet kollapset, og restaurasjonsarbeidet har i ettertid vist seg å være svært vanskelig. Et første forsøk ble gjort i 1960, men dette ble avbrutt av Røde Khmers regime og arkivene med steinenes posisjoner gikk tapt. Et nytt forsøk ble påbegynt i 1995 med et franskledet arkeologisk team, dette arbeidet var fortsatt i gang pr 2008. Dette arbeidet legger begrensninger på turistbesøkene, men i 2006 ble det gitt adgang til litt større områder. Arbeidet er forventet å vare ennå et par år.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]