Bakong

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kambodsjanske skoleelever foran Bakong

Bakong (khmer: ប្រាសាទបាគង) er det første tempelfjellet konstruert av herskere av Khmerriket ved Angkor nær dagens Siem Reap i Kambodsja. I det siste tiåret i det 9. århundre e.Kr. fungerte det som det offisielle statstempelet til kong Indravarman I i den gamle byen Hariharalaya.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 802 e.Kr. erklærte den første kongen av Angkor, Jayavarman II, suverenitet i Kambodsja. Kort tid etter etablerte han sin hovedstad i Hariharalaya. Sent i det 9. århundre konstruerte etterfølgerne hans Bakong, som var det første tempelfjellet ved Angkor. I 881 dedikerte kong Indravarman I tempelet til guden Shiva og innviet det sentrale religiøse bildet, et lingam hvis navn, Sri Indresvara, var en kombinasjon av kongens eget og suffikset -esvara som stod for Shiva.

Bakong nøt sin status som statstempel for Angkor i bare få år. Mot slutten av det 9. århundre flyttet Indravarmans sønn og etterfølger Yasovarman I hovedstaden fra Hariharalaya til området nord for Siem Reap, nå kalt Angkor Thom, hvor han grunnla den nye byen Yasodharapura og laget et nytt tempelfjell kalt Bakheng.

Tempelet[rediger | rediger kilde]

Et av de åtte tempeltårnene som omgir hovedtempelet

Bakong måler 900 m x 700 m, og består av tre konsentriske inngjerede områder atskilt med to vollgraver. Det innerste, som måler 160 m x 120 m, inneholder den sentrale tempelpyramiden. Mellom pyramiden og den innerste muren står åtte tempeltårn av murstein, to på hver side. En rekke andre mindre bygninger er også plassert innenfor.

Pyramiden selv har fem nivåer. Øverst står et tårn som er satt opp mye senere i en arkitektonisk stil som ikke er lik det 9. århundretallsstilen i Hariharalaya, men lik det tempelet Angkor Wat fra det 12. århundre.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]